Categorie:BaakBlue » DIS-CONNECT » Organiseren 3.0

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken

Dutch Innovation Seminar 2009—Social Networking georganiseerd door Baak Blue

Tijdens de workshop over Organisatie 3.0 kwamen onderstaande aspecten aan de orde. De workshoppers wilden aan het eind ook graag wat praktische tips hebben over hoe ze (een deel van) hun organisatie van 1.0 naar 2.0 naar 3.0 kunnen krijgen en dat leidde tot de onderstaande lijst van parels uit de pareltaal.

Dit is slechts een greep uit de vele honderden parels die zich hier verzamelen en ontwikkelen. Alle parels vind je op categorie:parel.

Stuk voor stuk pareltjes die ook ten grondslag liggen aan het succes van Wikipedia en de andere successen beschreven in boeken zoals Wikinomie.


BaakBlue » DIS-CONNECT » Organiseren 3.0Wens:Daarom:
DagdroomWat is de zin van het leven, van mijn werk?Verzamel van iedereen hun levensdoel, hun werk in de wereld en de zaken waar ze trots op zijn.
Doe voedselEen normale bijeenkomst veranderen in bijzondere samenscholing.Zorg voor een heerlijke snack of zelfs lekker eten bij een vergadering.
Drie tot vijf diepgewortelde kernwaardenElkaar kunnen aanspreken op op gedrag en weten waar je op aan kunt.Kies en leef drie tot vijf waarden voor de groep of gemeenschap.
Glasheldere acceptatiecriteriaJe wilt helderheid over de gewenste resultatenBeschrijf het resultaat als een verhaal dat je af kunt vinken.
Goede koffieEen fris hoofd en goede zin tijdens het werk.Zorg voor excellente koffie.
Hoshin kanriHeldere strategie, plan van aanpak, succescriteria en economische impact.Vat je meetbare bedrijfsplan voor de komende vijf seizoenen samen op één A4.
Ju jitsuTegenwerkende krachten in de organisatie omkeren naar meewerkende.Zet de energie van de aanvaller tegen hem in waarbij jezelf zo weinig mogelijk energie gebruikt
Krantenkoppen van volgend jaarJe wilt een helder beeld van toekomstige uitkomsten en resultaten.Verzin een puntige krantenkop van het artikel dat volgend jaar over jouw initiatief verschijnt.
Laat duizend bloemen bloeienJe wilt een nieuwe markt of een nieuwe beweging succesvol koesteren.Moedig zoveel diversiteit aan en standaardiseer de successen op het juiste moment.
Leidend voorbeeldJe wilt een zinvol leven leiden en een bijdrage leveren aan je omgeving.Doe wat je zegt op zo'n manier dat anderen er een voorbeeld aan kunnen nemen.
Persen en rekkenDe hele olifant en haar zin in beeld brengen.Stel uitputtend de ‘wat’ en de ‘waarom’ vraag.
Radicaal openJe wilt een heldere, creatieve, energieke bijeenkomst.Creëer een veilige plaats om te delen en geef alles een kans en beschouw elk idee als een vonk.
Tot aan het gaatjeZelfs een radicale verandering tot een concreet einde brengen.Doe het juiste tot het maximum mogelijke en ga tot het uiterste waartoe je in staat bent.
Vurig verlangenVervulling van wensen en manifestatie en realisatie van ideeën.Vang je idee SMART en voer het nu meteen uit.
ZielsprofielVerschillen in je team of gemeenschap overstijgen en ieders talenten laten schitteren.Verzamel van iedereen het levensdoel, talenten, helden en wanneer ze de tijd vergeten.