Boogbalvraag

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 4 nov 2010 om 13:47 (Nulde versie.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken


…in gesprek met anderen krijg je een briljante idee. Je bent bang om als dwaas of onwetend gezien te worden.

✣  ✣  ✣

Je wilt jouw briljante opmerking of idee respectvol injecteren in het gesprek en niet als dom, dwaas of onwetend te boek staan.

Hoe vaak zit je niet in vergaderingen met een briljant idee maar zonder enig benul over hoe en wanneer je jouw idee in kan brengen? Of je realiseert je halverwege de vergadering dat je collega de plank volledig misslaat. Of, erger nog, je knikt en glimlacht in overeenstemming terwijl je je afvraagt waar het gesprek in vredesnaam over gaat.

Voor jezelf opkomen in bijeenkomsten—interjecteren, iemand corrigeren of om opheldering vragen—kan bijzonder intimiderend zijn. Met een paar handige zinnen geven je het vertrouwen, de moed en de instrumenten die je nodig hebt om jouw gedachten en meningen effectief te interjecteren in groepsituaties en bijeenkomsten.

  • Hebben we nagedacht over… het rechtstreeks inzetten van Stefan voor de PR-campagne?
  • Heeft iemand het gehad over… het Winsemius-rapport? Ik meen me te herinneren dat dat sommige van dezelfde onderwerpen behandelde als Klaas hier opbrengt.
  • Een andere mogelijkheid die we kunnen overwegen… is het geheel wat meer naar achter te schuiven, bijvoorbeeld naar begin oktober.
  • Is het zinnig om… de notulen van vorige week nog eens na te lezen op de productspecificaties waar we het over eens waren?

Op deze manier draag je bij aan de conversatie en voeg je waarde toe aan de groep zonder dat je jouw idee toe-eigent of het gesprek overheerst. Door een meer informele of vraag te stellen of voorbehoud te maken laat je toch je stem horen zonder jouw standpunt te overdrijven of tot wet te verheffen.

Interjectie: tussenwerpsel, uitroep, kreet, opmerken, tussenbeide komen.

Daarom:

Anonimiseer je idee een werp hem als vraag via een ‘boogbal’ in de dialoog.

✣  ✣  ✣✣  ✣  ✣


Web: How to Interject in a MeetingFeiten over Boogbalvraag
AuteurJodi Glickman +
Daarom in één regelAnonimiseer je idee een werp hem als vraag via een ‘boogbal’ in de dialoog. +
ThemaCommuniceren +, Leiden + en Samenwerken +
VertalerMartien van Steenbergen +
Wens in één regelJe wilt jouw briljante opmerking of idee respectvol injecteren in het gesprek. +