Categorie:Agile Fixed Price Projects: verschil tussen versies

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Verhuizing van Agile Vaste Prijs)
(Bronnen++)
Regel 62: Regel 62:
*[http://www.nayima.be/html/fixedpriceprojects.pdf Agile Fixed Price Projects part 1: “The Price Is Right”]
*[http://www.nayima.be/html/fixedpriceprojects.pdf Agile Fixed Price Projects part 1: “The Price Is Right”]
*[http://www.nayima.be/html/agilefixedprice.pdf Agile Fixed Price Projects part 2: “Do you want agility with that?”]
*[http://www.nayima.be/html/agilefixedprice.pdf Agile Fixed Price Projects part 2: “Do you want agility with that?”]
==Bronnen==
*http://alistair.cockburn.us/Agile+contracts
*http://agilesoftwaredevelopment.com/blog/peterstev/10-agile-contracts

Versie van 14 apr 2012 10:05

Theo is inkoper van redelijk complexe en langlopende projecten. Uitdaging is om de juiste projectontwikkelaars te kunnen vinden die het project tegen een vaste prijs kunnen leveren, terwijl er toch zeer flexibel omgegaan kan worden met wijzigende omstandigheden. Belangrijkste kriteria voor Theo zijn dat het geheel voor een vaste prijs wordt gerealiseerd en binnen een bepaalde tijd, en met voldoende kwaliteit.

Theo maakt keuzes voor aanbieders gebaseerd op:

  1. bereik (scope)
  2. tijdschema
  3. prijs
  4. kwaliteit

Theo wil ook geen gedoe met uitlopende projecten. De resultaten van het project zijn gewoon op een bepaald tijdstip nodig. Sales en Marketing of de Interne Organisatie bepalen deze tijdstippen en budgetten. Theo's uitdaging is om de projectontwikkelaar te selecteren die zo dicht mogelijk bij de exacte oplossing komt.

Theo heeft slechte ervaringen met “vaste prijs projecten”. Meestal lopen ze uit en kosten ze vele malen meer dan oorspronkelijk afgesproken. Daar wil Theo vanaf. Theo beseft zich meer en meer dat projecten met een vaste prijs paradoxaal genoeg nog steeds grote financiële risico's met zich meebrengen. Het begin van projecten gaat vaak prettig en soepel en Theo heeft het gevoel volledig in controle te zijn. Tegen de opleverdatum beginnen project vaak ‘ineens’ te falen en uit te lopen. Daarom wil Theo keiharde contracten met een flinke boeteregeling als de ontwikkelaar zich niet aan het contract houdt. Daarmee koopt Theo zekerheid, denkt hij. Het tegendeel blijkt telkens waar te zijn. Theo haat dit. De ontwikkelaar haat dit ook. Op deze manier heeft Theo al veel projectontwikkelaars versleten.

Theo onderkent altijd drie fasen in het hele proces:

  1. kwalificatie;
  2. opdrachtgunning; en
  3. realisatie.

Eerst bepaal je of je het project wel uit kan voeren tegen een vaste prijs. Stel jezelf de volgende vragen om dit te kwalificeren:

  • ?

Zodra je met een gerust hart het project tegen een vaste prijs aan kan nemen, dien je nog steeds het project gegund te krijgen.

Zodra het project aan de leverancier gegund is, kan je het project netjes besturen en beheer(s)en met de volgende praktijken

Een contract tussen klant en leverancier voor een project met een vaste prijs bepaalt het bereik (scope), eigenschappen en functionaliteit, planning en tijdschema en de prijs van het project.

Theo kan alleen maar projecten met een vaste prijs aangaan als:

  1. het project volledig gespecificeerd kan worden en
  2. het project, met een kleine tolerantie, exact volgens specificatie opgeleverd kan worden.

Zodra je niet aan beide criteria kunt voldoen, verlies je geld en klanten. Start alleen een project met vaste prijs als je de risico's onder controle hebt.

Kortom, om de kans van slagen te maximaliseren kiest Theo een projectontwikkelaar met domeinkennis en een projectontwikkelaar met technologiekennis, …

Meer later…

Oorspronkelijk artikel Agile Fixed Price Projects, Pascal van Cauwenberghe

parels te verwerken:


Bovenstaande parels zijn gedestilleerd uit Pascal van Cauwenberghe's artikelen over project met vaste prijs:

Bronnen