Categorie:Brainstorm

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken

Brainstormtechnieken verzamelen zich hier.

IDEO's zeven tips voor beter brainstormen:

  1. Geef alles een kans (stel oordelen uit of riskeer de bel)—Creatieve ruimten oordelen niet. Ze laten ideeën stromen zodat iedereen op elkaar kan bouwen waardoor grootse nieuwe ideeën ontstaan. Je weet nooit waar een goed idee vandaan komt. Laat iedereen zich zo op haar gemak voelen dat ze zich veilig voelen elk idee, hoe gek ook, te kunnen delen zodat anderen erdoor geïnspireerd raken en er op voortborduren. Natuurlijk stellen we vragen en provoceren we het idee zodat het een betere plek krijgt. Wat het niet doodt maakt het sterker—ideeënmoordenaar.
  2. Moedig wilde ideeën aan—Wilde ideeën kunnen leiden tot creatieve sprongen. Als je nadenkt over idiote of vreemde ideeën kun je nadenken over wat je echt wilt, zonder de beperkingen van technologie, materiaal of organisatie. Vervolgens kan je die magische mogelijkheden oppakken en mogelijk nieuwe technologieën verzinnen waarmee ze mogelijk worden. Omarm de meest buitenissige ideeën en bouw, bouw, bouw.
  3. Bouw op de ideeën van anderen—Positief zijn en voortborduren op de ideeën van anderen vereist enige vaardigheid. In conversaties verkiezen we daarom en boven maar.
  4. Blijf gericht op het onderwerp—Doe je best om op je doel gericht te blijven of loop de kans af te dwalen tot buiten het bereik van wat je wilt ontwerpen.
  5. Eén gesprek per keer—Natuurlijk vinden er altijd veel gesprekken tegelijkertijd plaats, dat is ook goed. Denk altijd aan de uitdaging en hoe het daar toe te passen.
  6. Wees visueel—Schrijf met gekleurde stiften op Post-its en plak ze tegen de muur. Niets helpt zo goden met de recreatie vam ideeën als beelden. Het maakt niet uit hoe goed je kan tekenen. Durf te tekenen—het gaat om het idee erachter.
  7. Ga voor kwantiteit—Mik op zoveel mogelijk ideeën. Een goede sessie genereert 100 ideeën in 60 minuten. Hoe houden we het tempo en momentum vast én gaan we voor kwantiteit?

Vonk! Bouw!

Inspiratiebronnen: