Check in

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 2 apr 2008 om 11:36 (Kopie van Aardrock + fixes)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…het begin van een bijeenkomst. Na de koetjes en kalfjes handen uit de mouwen en de zaak serieus oppakken.

✣  ✣  ✣

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen nieuwe dromen, inzichten en ervaringen die de bijeenkomst kleuren. Afstemming op elkaars gedachten leidt tot een groter inzicht, en een verrassende, energieke en vruchtbare bijeenkomst.

  • Voorkomt een nare, onproductieve 'groupthink'.
  • Herhaal de check in bijvoorbeeld elk uur, en/of aan het begin van elke sessie, al naar gelang de behoefte.

Daarom:

Geef iedereen de gelegenheid om te delen hoe hij of zij zich voelt en wat hij of zij van plan is.

✣  ✣  ✣

Zorg dat denken en doen in balans is. Meestal volstaat een bondige check in gevolgt door planningsspel. Als er er behoefte is aan (iets) meer, of zelfs regelmatige reflectie of re-connect, doe dan een uitgebreide check in.

Projecten beginnen te rotten als er te veel gedacht of te veel gedaan wordt (more doing than planning, or more planning than doing)

Neem besluiten op basis van instemming tussen een Sjabloon:Pattern of een Sjabloon:Pattern en voorkom door heldere edoch meedogenloos liefdevolle facilitatie dat een check in uitmond in een oeverloze discussie.

Besluit, ook op basis van instemming, voor langere discussies, maar buiten de check in, én in tijd beperkt! Oeverloze discussies zorgen er zeker voor dat de energie in de groep als geheel verdwijnt.


✣  ✣  ✣Martien zei, bij een voor zijn gevoel minder goed lopende instantie van check in: "De check in kan wat mij betreft ook bondiger. Tot mijn verbazing loopt het vaak uit in een dialoog, en soms in een oeverloze discussie. En dat gaat wat mij betreft dan weer ten kost van het doen op het hoofdkwartier. Voorstel: laten we de check in kort en bondig doen en op basis van instemming besluiten voor langere dialogen en discussies"