Instemming: verschil tussen versies

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (typos)
(→‎Lange vorm van integrale besluitvorming: Bron++: HBR » The Good Fight: How Conflict Can Help Your Idea)
Regel 36: Regel 36:


Gerelateerd aan het {{p|duimenprotocol}}
Gerelateerd aan het {{p|duimenprotocol}}
==Bronnen==
*[http://blogs.hbr.org/kotter/2010/12/the-good-fight-how-conflict-ca.html HBR » The Good Fight: How Conflict Can Help Your Idea]

Versie van 17 dec 2010 13:11


…op weg naar een gemeenschappelijk doel. Gaan we links of gaan we rechts?°

✣  ✣  ✣

Hoe neemt een groep waarin diverse visies en belangen aanwezig zijn, toch efficiënt de juiste beslissingen?

instemming en consent zijn equivalent in betekenis en worden door elkaar gebruikt.

Daarom:

Voer een integraal beslissingsproces in op basis van beargumenteerde bezwaren en instemming of consent°.

✣  ✣  ✣

slaap er een nachtje over bij cruciale beslissingen, edoch durf te kiezen.


✣  ✣  ✣



Instemmingsdiagram.png

Korte vorm van integrale besluitvorming

Gebruik de volgende korte vorm van het beslissingsproces, wanneer je zowel een spanning op wilt lossen, als een specifiek voorstel voor een oplossing wil doen.

  1. Presentatie—Je vertelt je spanning die opgelost moet worden en doet een voorstel om dat te doen. Alleen verklarende vragen zijn toegestaan om je voorstel helder te krijgen. Discussies en reacties worden direct gestopt door de facilitator, zelfs indien ze verhult als vraag opduiken.
  2. Reactieronde—de facilitator vraagt elk persoon beurtelings om een reactie vanuit de buik op het voorstel (bijvoorbeeld "super!", "zuigt!", "moet rekening houden met X"). Discussies en reacties van elke andere soort worden meedogenloos afgekapt door de facilitator.
  3. Wijziging en verheldering—na de reactieronde krijg je een kans om elk aspect te verhelderen, waarvan je voelt dat verheldering nodig is. Je kunt kleine wijzigingen in het voorstel aan brengen (zelfs als er heldere tekortkomingen aangeduid zijn, zijn in dit stadium grote wijzigingen niet gewenst, pogingen tot grote wijzigingen dienen onderdrukt te worden).
  4. Instemmingsronde—de facilitator vraagt elke persoon beurtelings of hij of zij enige bezwaren kent die geïntegreerd °moeten worden in het voorstel, voordat een beslissing genomen kan worden. Een "bezwaar" is een reden die aangeeft waarom het voorgestelde beleid of de beslissing buiten de voornaamste tolerantiegrenzen van het systeem valt. Bezwaren worden geuit zonder discussie of vragen. De facilitator noteert alle bezwaren op het bord en kapt elke discussie meedogenloos liefdevol af. Nadat deze ronde over is, is de beslissing geacht te zijn genomen, zodra er geen nieuwe gegronde bezwaren aan de oppervlakte gekomen zijn.
  5. Integratie—als er wel bezwaren opkomen dan start de facilitator een groepsdiscussie over het bezwaar. Het doel daarvan is om het bezwaar weg te nemen door de kernwaarheid van het bezwaar te integreren in een gewijzigd voorstel. Het proces gaat terug naar de instemmingsronde, als die manier gevonden is.

Lange vorm van integrale besluitvorming

Gebruik de lange vorm, indien je een of meerdere spanningen voelt en geen specifiek voorstel kunt aanbieden.

  1. Vorm een beeld— jij en/of de facilitator verhelderen de kernkwestie.
  2. Verken zienswijzen—de facilitator vraagt elke deelnemer spanningen rondom de kwestie te duiden en om informatie waarover hij beschikt. Hij brengt deze — letterlijk — in kaart (een mind map werkt hier prima). De facilitator zoekt vervolgens snel naar een gedeeld en helder gemeenschappelijk beeld over de spanningen in de voorgelegde kwestie.
  3. Genereer voorstellen—de facilitator start een proces dat een voorstel of verzameling van voorstellen oplevert, waarmee een of meer van de spanningen op de mind map worden weggenomen. De facilitator kan hiervoor elke zinnige methode gebruiken. Gebruikelijke technieken zoals dialoog, brainstorming en ieder zijn zegje— zonder discussie — zijn bijzonder doeltreffend. De facilitator noteert daarbij alle zaken op een whitebord. Zodra er een of meerdere concrete voorstellen zijn, schakelt de facilitator om naar het korte formaat, zoals hierboven beschreven.

Dit proces help ook om snel de grenzen en de toleranties van een systeem aan het licht te brengen. Een grootse gevaarlijke gedurfde doel en een vurig verlangen versnelt dit proces. Benoem een facilitator die het proces meedogenloos liefdevol leidt en die gewaardeerd wordt om zijn of haar noodzakelijke meedogenloosheid.

Gerelateerd aan het duimenprotocol

Bronnen