Opdelen en herschikken

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 22 jul 2008 om 12:20 ({{tag|innovatietechniek}})
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…in een gesloten wereld innoveer je op basis van functie volgt vorm. zinnig verbinden, anders vermenigvuldigen en draai aan de knoppen ben je al een heel eind op weg.

✣  ✣  ✣

Met de bestaande componenten tóch iets geheel nieuws verzinnen.

Je haalt geen bouwstenen weg en voegt er ook geen toe. Het totale aantal bouwstenen blijft gelijk maar wordt anders georganiseerd.

hier plaatje van Léon Krier over herschikking saai symmetrische architectuur naar interessant gebouw, gebruik makend van precies dezelfe hoofdelementen.

Als je gaat herschikken in de ruimte, gebeuren activiteiten op andere plaatsen. Dan kan je meteen nadenken over of je alles zelf moet doen of dat de gebruiker ook taken kan doen. opdelen en herschikken is een krachtige techniek voor het verzinnen van nieuwe diensten.

Daarom:

Knip het geheel in onderdelen uit elkaar en organiseer een nieuw geheel in tijd en/of ruimte. Vraag je tegelijkertijd af of de bijbehorende activiteiten door anderen gedaan kan worden dan in de oorspronkelijke situatie.

✣  ✣  ✣

Experimenteer vervolgens met anders vermenigvuldigen, verwijderen en vervangen en draai aan de knoppen waar zinnig, kijk om je heen naar zaken die zinnig verbinden met je concept.


✣  ✣  ✣



Bijvoorbeeld

  • Autoradio: Bediening van radio middels knoppen aan het stuur. Display in dashboard. Versterker onder bijrijdersstoel. Totaal aantal bouwstenen blijft gelijk.
  • Meisje wil maar met één van de twee vrienden naar een feest, maar wil en kan niet kiezen. Gaat met de gene naar het feest waarvan het achterwiel als laatste over de streep komt tijdens een fietswedstrijd. Bouwstenen: twee vrienden, twee fietsen, een parcour en het meisje. Oplossing: de twee vrienden ruilen van fiets. Vervolgens rijden beide vrienden om het hardst want de fiets waar jij op rijdt moet als eerste over de streep met het achterwiel. Dan wint jouw fiets namelijk.
  • Inchecken op een vliegveld:. Bouwstenen: passagier, tickets, instapkaart, bagage, bagagelabel, reserveringssysteem, grondstewardess, luchthaven, vervoer naar de luchthaven, vluchtinformatiesysteem. Bagage alvast inchecken op een treinstation maakt inchecken plezieriger en voorkomt wachtrijen. Doordenkend over het loskoppelen van de passagier en zijn bagage, kan je ook de passagier zijn bagage zelf in het bagagesysteem laten doen en de ticket laten scannen om de juiste bestemming door te geven. Dat hoeft de grondstewardess dus niet meer te doen. Bespaart geld en tijd. Zet vervolgens de bagage incheck niet alleen in de vertrekhal, maar ook op parkeergarage en stationshal.