Pareltaal/schrijfwijzer: verschil tussen versies

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 6: Regel 6:


===Gebruik de bedrijvende vorm===
===Gebruik de bedrijvende vorm===
Pareltaal kenmerkt zich door '''actief taalgebruik''' en ook [[versterkend taalgebruik]].
Pareltaal kenmerkt zich door '''actief taalgebruik''' en ook [[versterkend taalgebruik]].<br>
zie
zie
*{{baobab|Jacob Nielsen}}'s [http://www.useit.com/alertbox/passive-voice.html Passive Voice Is Redeemed For Web Headings]:
*{{baobab|Jacob Nielsen}}'s [http://www.useit.com/alertbox/passive-voice.html Passive Voice Is Redeemed For Web Headings]:

Versie van 4 dec 2007 11:11

Schrijf mee aan pareltaal! Gewoon lekker voor de vuist weg en toegankelijk voor alle leeftijden en culturen. En in je moerstaal.

Let wel op de stijl, grammatika en spelling. pareltaal heeft een aantal richtlijnen geadopteerd:

Gebruik de bedrijvende vorm

Pareltaal kenmerkt zich door actief taalgebruik en ook versterkend taalgebruik.
zie

  • Sjabloon:Baobab's Passive Voice Is Redeemed For Web Headings:
    • "Jan slaat de hond" is krachtiger dan "De hond wordt door Jan geslagen". Het is meestal beter de bedrijvende vorm in een zin te gebruiken dan de lijdende vorm. De actie waar het in de tekst om gaat, komt in de bedrijvende vorm beter voor het voetlicht. De lezer ziet makkelijker wat er aan de hand is.
    • Om dezelfde reden is het beter om te vertellen wat er is, dan op te schrijven wat er ontbreekt. Bij een advies over stijl, bijvoorbeeld, is het beter te vertellen wat de goede stijl is (Gebruikt de bedrijvende vorm), dan te adviseren de onhandige stijl te vermijden (Vermijdt de lijdende vorm).
    • Dubbele ontkenningen zijn echt uit den boze. De lezer krijgt bij dubbele ontkenningen echte puzzle's voor zijn kiezen. Daar zit hij meestal niet op te wachten. **Een wervende tekst bereikt zijn doel makkelijker naar mate hij de lezers meer rechtstreeks aan weet te spreken.