Pareltaal/schrijfwijzer: verschil tussen versies

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Schrijfwijzer hernoemd naar Pareltaal/schrijfwijzer: is specifiek voor pareltaal en maakt de ruimte vrij voor {{parel|pareltaal}})
Regel 1: Regel 1:
Schrijf mee aan {{parel|pareltaal}}! Gewoon lekker voor de vuist weg en teogankelijk voor alle leeftijden en culturen. En in je {{parel|moerstaal}}.
Schrijf mee aan {{parel|pareltaal}}! Gewoon lekker voor de vuist weg en toegankelijk voor alle leeftijden en culturen. En in je {{parel|moerstaal}}.


Let wel op de stijl, grammatika en spelling. {{parel|pareltaal}} heeft een aantal richtlijnen geadopteerd:
Let wel op de stijl, grammatika en spelling. {{parel|pareltaal}} heeft een aantal richtlijnen geadopteerd:
Regel 5: Regel 5:
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Toch_een_paar_regels Toch een paar regels van Wikipedia].
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Toch_een_paar_regels Toch een paar regels van Wikipedia].


===Use Active Voice===
===Gebruik de bedrijvende vorm===
Pareltaal kenmerkt zich door '''actief taalgebruik''' en ook [[versterkend taalgebruik]].
Pareltaal kenmerkt zich door '''actief taalgebruik''' en ook [[versterkend taalgebruik]].
zie
*{{baobab|Jacob Nielsen}}'s [http://www.useit.com/alertbox/passive-voice.html Passive Voice Is Redeemed For Web Headings]:
*{{baobab|Jacob Nielsen}}'s [http://www.useit.com/alertbox/passive-voice.html Passive Voice Is Redeemed For Web Headings]:
**When structuring a sentence, '''active voice''' (''"Actor does X to Object"'') is usually better than '''passive voice''' (''"Object has X done to it by Actor"'') because it more directly represents the action. As a result, readers don't have to jump through as many cognitive hoops when trying to understand what's going on.
**"Jan slaat de hond" is krachtiger dan "De hond wordt door Jan geslagen". Het is meestal beter de bedrijvende vorm in een zin te gebruiken dan de lijdende vorm. De actie waar het in de tekst om gaat, komt in de bedrijvende vorm beter voor het voetlicht. De lezer ziet makkelijker wat er aan de hand is.  
**For the same reason, it's usually better to write a '''positive statement''' (''"do X"'') than a '''negative statement''' (''"avoid Y"''), and
**Om dezelfde reden is het beter om te vertellen wat er is, dan op te schrijven wat er ontbreekt. Bij een advies over stijl, bijvoorbeeld, is het beter te vertellen wat de goede stijl is (Gebruikt de bedrijvende vorm), dan te adviseren de onhandige stijl te vermijden (Vermijdt de lijdende vorm).
**It's almost always horrible to use '''double negatives''' (''"avoid not doing X"''). Again, the simpler the translation between the text and the user's mental model, the easier the writing is to understand.
**Dubbele ontkenningen zijn echt uit den boze. De lezer krijgt bij dubbele ontkenningen echte puzzle's voor zijn kiezen. Daar zit hij meestal niet op te wachten. **Een wervende tekst bereikt zijn doel makkelijker naar mate hij de lezers meer rechtstreeks aan weet te spreken.
**Usability increases when users need fewer mental transformations to convert a sentence into actionable understanding.

Versie van 4 dec 2007 11:10

Schrijf mee aan pareltaal! Gewoon lekker voor de vuist weg en toegankelijk voor alle leeftijden en culturen. En in je moerstaal.

Let wel op de stijl, grammatika en spelling. pareltaal heeft een aantal richtlijnen geadopteerd:

Gebruik de bedrijvende vorm

Pareltaal kenmerkt zich door actief taalgebruik en ook versterkend taalgebruik. zie

  • Sjabloon:Baobab's Passive Voice Is Redeemed For Web Headings:
    • "Jan slaat de hond" is krachtiger dan "De hond wordt door Jan geslagen". Het is meestal beter de bedrijvende vorm in een zin te gebruiken dan de lijdende vorm. De actie waar het in de tekst om gaat, komt in de bedrijvende vorm beter voor het voetlicht. De lezer ziet makkelijker wat er aan de hand is.
    • Om dezelfde reden is het beter om te vertellen wat er is, dan op te schrijven wat er ontbreekt. Bij een advies over stijl, bijvoorbeeld, is het beter te vertellen wat de goede stijl is (Gebruikt de bedrijvende vorm), dan te adviseren de onhandige stijl te vermijden (Vermijdt de lijdende vorm).
    • Dubbele ontkenningen zijn echt uit den boze. De lezer krijgt bij dubbele ontkenningen echte puzzle's voor zijn kiezen. Daar zit hij meestal niet op te wachten. **Een wervende tekst bereikt zijn doel makkelijker naar mate hij de lezers meer rechtstreeks aan weet te spreken.