Startformulering

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 11 jul 2017 om 08:50 (→‎Sources: += Quartz » The three words that make brainstorming sessions at Google, Facebook, and IDEO more productive (How might we…))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…een probleem of een wens, zowel grote als kleine, zowel sociale als technische.

✣  ✣  ✣

Een mooie heldere inspirerende en concrete wens leidt vaak tot de mooiste resultaten en geeft richting en energie.

Mensen hebben vaak moeite om een wens (of een probleem) in precieze en heldere woorden te beschrijven. Een goede startformulering voorkomt een vage en te brede vraagstelling. Blijft de formulering te abstract, dan genereert dat vaak te algemene en niet-inspirerende oplossingen.

Een startformulering:

  • noemt het doel in één enkele zin zodat je geforceerd wordt keuzes te maken en concreet en meetbaar te zijn;
  • noemt de wenseigenaar zodat duidelijk is wie de vader(s) van de wens zijn; de wenseigenaar is betrokken, toegewijd, beslissingsbevoegd en competent,
  • begint met "Hoe kunnen we…", "Creëer…", "Ontwerp…" of "Verzin…" en nodigt daarmee nieuwe ideeën uit, waarbij de hoe-vraag zich richt op de manier van oplossen en de creëer-vraag zich richt op het eindresultaat;
  • is uitdagend, aantrekkelijk en prikkelend geformuleerd en genereert daarmee enthousiasme en energie in de groep.

Een wens (of probleem) kan vaak opgedeeld zijn in verschillende deelwensen. Je kunt dan beter elke deelwens afzonderlijk onder handen nemen, of beginnen met de meest aansprekende of waardevolle.

Daarom:

Formuleer tijdens de start van een brainstorm een inspirerend en prikkelend meetbaar ((SMART) doel in een vraag die begint met "Hoe kunnen we…", "Creëer…", "Ontwerp…" of "Verzin…".

✣  ✣  ✣

Maak een boom van startformuleringen als het overkoepelende doel te groot is en behandel elke deelformulering apart. Zet de startformulering om in een vurig verlangen, een grootse gevaarlijke gedurfde doel of een Hoshin Kanri en geef er zo zakelijk zin aan en zet het in de tijd.


✣  ✣  ✣Sources


Bron: diverging uit Creativity Today, pagina 100.