Vet platform

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 15 jun 2011 om 13:39 (Nulde versie.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…je bouwt een systeem met functionele eisen, aangevuld met niet-functionele eisen. De eerste beschrijft wat de gebruiker ziet en de ander beschrijf de systemische kwaliteiten.

✣  ✣  ✣

Je moet een systeem snel en kosteffectief bouwen en tegelijkertijd voorzien in toekomstige groeicapaciteit (bijvoorbeeld toenemend aantal gebruikers) en uitbreiding (makkelijk kunnen toevoegen van nieuwe functionaliteit). Bovendien verwacht je dat deze strijdende eisen in vele toekomstige projecten terugkomen.

Krachten:

  • Het anticiperen van de toekomst kost tijd en dat kan de oplevering vertragen.
  • Hergebruik van componenten is een goed pad naar economische zin.
  • Jouw toepassing kan substantieel verschillend zijn van anderen die je kent of waar je toegang tot hebt.
  • Evolutie van functionaliteit heeft een eigen en ander ritme, schema en snelheid dan de evolutie van systemische kwaliteiten. De laatste volgt meestal ook lineair toenemende curve—het komt weinig voor dat je minder gebruikers moet ondersteunen. Functionaliteit daarentegen breidt uit én verandert.
  • Technologische evolutie heeft primair invloed op niet-functionele eisen.

Daarom:

Isoleer functioneel specifieke eisen van het platform rigoureus. Trek een lijn tussen de zaken die verdwijnen als hun motiverende gebruik verdwijnt en zaken die blijven, onafhankelijk van het gaan en komen van gebruik. De laatste categorie vormt het platform. Doe je best om het platform tot haar uiterste uit te nutten en houdt de applicatiespecifieke porties klein en gefocust.

✣  ✣  ✣



✣  ✣  ✣



Het partitioneren van componenten op deze manier is een vorm van strikte gelaagdheid. De platformlaag isoleert de applicatielaag van evolutie en veranderingen in de componenten die de systeemkwaliteiten ondersteunen.Aanvullende lagen kunnen gedefinieerd worden maar zijn mogelijk minder strikt zoals beschreven in spekkoek.

Deze componentenstructuur nodigt uit tot componententeams, die op haar beurt op gespannen voet staan met personateams of feature teams.