Wijze dwaas

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 17 jul 2008 om 11:59 (Gemeenzaamheid uitspraak naar achteren verplaatst.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen



Fou-du-roi.jpg
Ik verwonder me over jouw verwantschap en die van je dochters: ze laten me geselen voor het spreken van de waarheid, ze laten me geselen voor het liegen, en soms wordt ik gegeseld als ik mijn mond houd.
—De dwaas, King Lear, act 1, scene3

…een collectief, een coalitie, een samenwerkingsverband, een team ontstaat of is een feit en werkt. Een voortdurend bombardement van organisatorische, economische, zakelijke en technische vragen dwingt het maken van keuzes af.

✣  ✣  ✣

Goede ideeën wil je graag geventileerd zien en slechte ideeën wil je graag wieden, ondanks ontmoediging door de angst om tegen het collectief en/of haar leiders in te gaan.

Krachten in de interpersoonlijke dynamiek:

  • Autoriteiten, managers en leiders worden vaak niet uitgedaagd op hun autoriteit, uit angst voor de job of andere negatieve gevolgen. Hierdoor kunnen slechte ideeën toch wortel schieten.
  • Het is zwaar om tegenover een hele groep een idee uit te dagen. Tegenwoordig wordt daarvoor niemand meer met pek en veren besmeurd, maar emotioneel kan je worden uitgesloten of gezien worden als een slechte teamspeler.

Toch dient iemand zo nu de katalysator te zijn voor groepsintrospectie. Iemand dient te waarschuwen als de groep in de verkeerde richting inslaat.

Daarom:

Voedt de rol van de wijze dwaas die vanuit onschendbaarheid oncomfortabele vragen kan stellen.

✣  ✣  ✣

Zie de wijze dwaas als de moderne vorm van de hofnar. De wijze dwaas stelt vragen die niet populair of politiek gevaarlijk zijn. Echter, deze vragen zorgen voor een pas op de plaats, zetten je aan tot reflectie en het heroverwegen van keuzes. Vaak willen veel mensen dezelfde vraag stellen maar durven ze dat niet. De wijze dwaas vertoont een mix van inzicht, openhartigheid en koppigheid. De wijze dwaas is vaak meedogenloos liefdevol, maar eert wel de drie tot vijf waarden voor de groep en de beginselen. Maar zelfs die kunnen door de wijze dwaas op de proef gesteld worden.

De rol van de wijze dwaas is legendarisch. De meest beroemde wijze dwaas is de kleine jongen die uitroept "Kijk, hij loopt in zijn blootje!" uit het sprookje De nieuwe kleren van de keizer van Hans Christian Andersen.

De wijze dwaas heeft veel gemeen met een publiek persoon. Een publiek persoon zorgt echter voor een soepel werkende groep, terwijl de wijze dwaas zicht voornamelijk richt op de resultaten en uitkomsten van de groep.

Net zoals de publiek persoon wordt de wijze dwaas niet aangewezen, maar komt bovendrijven. Een wijze dwaas wordt, ondanks dat hij bekend staat om zijn gebrek aan tact, vaak hoog gewaardeerd om zijn materiedeskundigheid en kan zelfs uitgroeien tot legendarisch figuur en als leidend voorbeeld werken. Ze schuwen vaak kansen op managementniveau en kunnen zelfs minachting hebben voor management.

Sommige organisaties herkennen de noodzaak voor een wijze dwaas. Sommige organisaties gaan zelfs zover dat ze iemand koesteren in de rol van "opruier". Bij gelegenheid speelt iedereen in het collectief natuurlijk in meer of mindere mate de rol van wijze dwaas, echter sommigen hebben daar echt een talent voor. Koester dat talent en maak het onderdeel van de taakomschrijving.

De wijze dwaas dient het verschil tussen het stellen van legitieme vragen en onophoudelijk klagen goed te kennen. Het aan de kaak stellen van zaken waar niemand invloed op heeft wordt vaak ervaren als jammeren en zeuren. Te veel van deze vragen kan de publieke opinie over de wijze dwaas behoorlijk snel om laten slaan in die van zeurpiet. Voeg daarom wanneer mogelijk constructieve voorstellen tot verbetering en oplossingen toe aan de kritische vragen. Of stel een brainstorm voor om de zaak te slechten.

Tegenwoordig is "De nieuwe kleren van de keizer" of "de kleren van de keizer" een gemeenzaam gebruikte uitdrukking voor een dwaze gewoonte of beslissing, die iedereen afkeurt, maar waartegen niemand protesteert uit angst om tegen het collectief en/of haar leiders in te gaan.

Wil je nog een stap verder? Vraag dan iemand om klokkenluider te worden.


✣  ✣  ✣


Bron: wise fool uit Organizational Patterns of Agile Software Development, pagina 148.