Sleutelbos
…een bijeenkomst, vergadering of brainstorm waarvan je niet iedereen kent.
✣ ✣ ✣
Een korte, persoonlijke kennismaking van iedereen in de bijeenkomst breekt het ijs en geeft het een persoonlijke tint. Je wilt weten welk vlees je in de kuip hebt en hoe men in het proces zit.
Alle deelnemers hebben altijd sleutels bij zich. Die vormen een prachtig opstapje om inzicht te krijgen in iemands leven: de sleutel van een tweede huisje, de sleutel van de buren, de sleutel van het huis van inmiddels uitwonende kinderen, de sleutel van het bureau, de sleutel van de auto. Deze techniek leidt ook altijd vrij snel tot een lacherig, relaxte sfeer als iedereen zich herkent in de persoon die vertelt dat hij niet weet waarvoor een bepaalde sleutel is!
Daarom:
Iedereen stelt zich persoonlijk voor aan de hand van een of meer sleutels van de eigen sleutelbos. Wat voor sleutel is het? Waarom heb je hem bij je? Waarom zitten precies deze sleutels aan jouw sleutelbos? Welke betekenis heeft de sleutelhanger voor je? Doe je best om je verhaal meteen in de context van de bijeenkomst betekenis te geven.
✣ ✣ ✣
Ook aan de hand van de inhoud van de portefeuille of portemonnee is de voorstelronde goed te doen. De foto’s van partners en kinderen en een bonte verzameling aan bankpasjes, klantenkaarten en verenigingspasjes zijn vaak aanleiding voor een bont en persoonlijk verhaal.
✣ ✣ ✣
Bron: sleutelbos uit Nieuwe producten bedenken, pagina 168. Web: De sleutelbos