Dubbele koppeling

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 10 sep 2012 om 08:02 (Nulde versie.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…meer dan 10 mensen met een gemeenschappelijk doel, mogelijk zelfs een Sjabloon:Gggd.

✣  ✣  ✣

Een ploeg van geëmancipeerde en gemotiveerde mensen presteert optimaal als er geen belangenverstrengeling is en er holistische besluiten worden genomen.

Cel: ploeg, team, cel, groep, beweging, eenheid, holon, etc.

Het Beginsel van de Dubbele Koppeling

De dubbele koppeling onderscheidt dynamisch zelfbestuur van andere managementstrategieën. Het stelt organisaties groter dan een enkele cel in staat om holistische beslissingen—beslissingen die het belang van geheel boven dat van het deel stellen—op basis van consent te nemen, waardoor de opwaartse terugkoppeling sterk verbeterd wordt en het faciliteert leidinggevend delegeren.

Een cel is relatief autonoom, eigenlijk een zelfstandige onderneming, maar wel binnen een groter geheel; een cel kan alleen op zichzelf bestaan in relatie met andere cellen. Doorgaans zullen binnen organisaties meer cellen nodig zijn. Om het proces in het geheel van de broccoli te handhaven moeten ze op een bepaalde manier worden gekoppeld.

Het beginsel van de dubbele koppeling: bij de verbinding tussen twee cellen nemen minstens twee personen uit de ene cel deel aan de besluitvorming in de naast hogere cel. Die personen zijn de functionele leider en een gekozen afgevaardigde (dus door de ploegleden in die cel gekozen als hun vertegenwoordiger).

Door cellen op deze manier te koppelen kunnen besluitvormingsprocessen in alle richtingen doorstromen en is het dynamische proces van de organisatie als geheel nergens onderbroken.

De dubbele koppeling emancipeert en motiveert.

Daarom:

Ploegleden kiezen hun vertegenwoordiger en de eersthogere cel wijst een functionele leider aan die samen deelnemen aan de besluitvorming in de eersthogere laag.

✣  ✣  ✣

Gebruik consent voor het maken van keuzes.


✣  ✣  ✣



Bronnen

  • Sociocratie.