Carl Vennema

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Carl Vennema woont in IJburg in Amsterdam en is 45 jaar. Carl is eigenaar en oprichter van Amsterdam op Wielen, zijn tweewielershop. Hij is net naar IJburg verhuisd en woonde de 20 jaren daarvoor in de Pijp. Geboren en getogen is Carl in Noord. Amsterdammer in hart en nieren dus.

Carls dochter werkt al jaren bij Artsen Zonder Grenzen in Kameroen en Carl en zijn vrouw hebben, als huwelijkscadeau van hun dochter, vijf jaar geleden een safari van vijf weken in Kameroen meegemaakt. De vonk voor Afrika is toen goed overgeslagen en sinds die tijd heeft alles wat met Afrika te maken heeft hun volle aandacht. Met veel plezier kom je ze daarom regelmatig tegen in het Tropenmuseum op zoek naar informatie over de Afrikaanse cultuur in het algemeen, en wapentuig in het bijzonder. Hun woonkamer hangt ondertussen ook vol met Afrikaanse speren, dolken en ander wapentuig (niet uit het Tropenmuseum overigens).

Amsterdam zit in Carls genen. Daarom is Carl zelf ook vaak te vinden in het Gemeente Archief Amsterdam. Hij is met name geïnteresseerd in de historie van zijn geliefde Amsterdam. Carl besteed veel tijd aan het verzamelen van informatie over referenties naar Amsterdam in het buitenland, zoals New Amsterdam in New York. Daarnaast ontwikkelt hij steeds meer interesse voor een stuk kunstgeschiedenis, met name van kunstenaars die een band met de Pijp hebben.

Carl heeft in de afgelopen jaren een behoorlijk netwerk van gelijkgeïnteresseerden om zich heen verzameld. E-mail is het primaire communicatiemiddel naast hun maandelijkse bijeenkomst in café de Pijp. Vaak worden nieuwe vondsten en gegevens uitgewisseld en soms heeft iemand een praatje voorbereid.

Carl gaat goed met zijn tijd mee. Alle adminstratie voor zijn winkel doet hij elektronisch, inclusief het bankieren. Carl kan behoorlijk met zijn computer en de software overweg, maar het installeren en beheren laat hij graag aan de computershop om de hoek over. Dat gaat hem net te ver. Carl en zijn maten zijn op zoek naar een instrument waarmee ze makkelijker en eenvoudiger hun gemeenschappelijke interesses kunnen delen. E-mail is één kanaal, en een website is te moeilijk en kost te veel tijd om bij te houden. Hij heeft nog geen goed gereedschap kunnen vinden en daar baalt hij wel een beetje van.