Jochem ter Brugge

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jochem ter Brugge, 23, woont, sinds het begin van zijn studie twee jaar geleden, in Deventer. Hij heeft een leuk klein flatje kunnen huren met uitzicht over de IJssel. Als student Bouwkunde (HBO) interesseert hij zich voornamelijk in "leefbare" architectuur.

Jochems keuze voor bouwkunde is niet vreemd: zijn vader is succesvol architect. In tegenstelling tot zijn vader, die zich specialiseert in—volgens Jochem vaak oerlelijke—moderne architectuur, richt Jochem zich veel meer op "leefbare" architectuur. Gebouwen en woonomgevingen waar mensen zich prettig voelen en daardoor gelukkiger zijn en meer presteren. Jochem heeft vaak verhitte discussies met zijn vader over dit onderwerp.

Jochem gaat behoorlijk relaxed en alternatief gekleed, maar wel netjes. Jochem steekt zijn voorkeur voor leefbare architectuur niet onder stoelen of banken en schrijft hier regelmatig en prikkelend over in zijn blog. Hij krijgt er veel reacties op en heeft hierdoor al een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zowel vriend als "vijand".

Jochems doel is om voor zijn 35e tenminste één leefbaar gebouw neer te zetten. Via zijn netwerk heeft hij al een gemeenschap van gelijkgestemden opgebouwd die, zodra de kans zich voordoet, hier samen een succes van willen maken. Het is een behoorlijke mix: timmerlieden, metselaars, architecten, en ook interieurontwerpers hebben zich ondertussen aangesloten.

Zowel tijdens zijn studie als in zijn vrije tijd besteedt Jochem veel tijd aan onderzoek op dit gebied. Hij struint oude gebouwen af, is op zoek naar het waarom van prettige woon- en werkomgevingen. Het web is een waardevolle, doch onnauwkeurige bron van dit soort informatie. Liever zoekt Jochem in specifieke hoekjes en gaatjes en komt hij in contact met mensen die van wanten weten. Hij vindt dat het zoeken hem veel te veel tijd kost.