Opgestaan plaats vergaan

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…een vergadering of bijeenkomst. Niet iedereen kent elkaar.

✣  ✣  ✣

Je wilt energie in de groep. En kruisbestuiving, met name tussen mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen.

Dikwijls zie je dat bij binnenkomst de deelnemers naast personen gaan zitten die ze kennen. En dat ze die stoel, als je er niets aan zou doen, als een soort vaste plaats gaan beschouwen. Het is goed deze vaste patronen direct te doorbreken. Buitenstaanders en gasten voelen zich dan sneller opgenomen in de groep. Bovendien leidt dat vaak tot zinnige nieuwe relaties. Een heel simpel regeltje is: opgestaan plaats vergaan.

Daarom:

Laat iedereen die om welke reden dan ook opstaat—om koffie te halen of voor een sanitaire stop—vervolgens op een andere plaats gaan zitten. Is de plaats bezet, dat staat degene die zit op, en gaat op de plaats van de opgestane zitten.

✣  ✣  ✣

Hanteer deze regel bijvoorbeeld alleen op de ochtend van de eerste brainstormdag. Vaak is de groepsvorming daarna al zodanig dat de regel zichzelf overbodig heeft gemaakt.


✣  ✣  ✣Bronnen:


Bron: opgestaan is plaats vergaan uit Nieuwe producten bedenken, pagina 169. Web: Opgestaan is plaats vergaanAuteurGijs van Wulfen +
BronNieuwe producten bedenken +
Daarom in één regelLaat iedereen die om welke reden dan ook opstaat ervolgens op een andere plaats gaan zitten. +
Is een parelOpgestaan plaats vergaan +
ThemaSamenwerken +
VertalerGebruiker:Martien +
Wens in één regelJe wilt energie in de groep. En kruisbestuiving, met name tussen mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen. +