Quote praktijktips

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


Parels in wording. Als parelvisser vang je zo nu en dan prille pareltjes. Verzamel ze hier en koester ze. Laat ze groeien. Maak er, zodra als je de behoefte voelt opkomen, een mooie parel van en verbind haar met de andere parels die in haar omgeving betekenis hebben en die de nieuwe parel extra betekenis geven.

 1. Pak die kans—In je hele leven krijg je kansen toegeschoven. Beoordeel ze op fingersptizengefühl. Bij twijfel: altijd doen. Toon lef, het maakt niet uit als je af en toe op je bek gaat. Daar kan je van leren als je wilt.
 2. De anderen hebben ongelijk—Velen luisteren te goed naar hun omgeving. Ze zijn bang voor reacties als: zie je wel, ik heb je geaarschuwd. Gelul! Volg gewoon je eigen gevoel.
 3. Houd minstens 51%—Als je een partnerschap aangaat met een compagnon, zorg dan dat jij de meerderheid hebt. Dat voorkomt veel gedoe. Zorg voor een open en frisse manier van samenwerken.
 4. Blijf onafhankelijk—Van leveranciers, van klanten, van financiers, van de overheid, van technologie. Een bepaalde afhankelijksrelatie is er altijd, dus spreid het risico.
 5. Wee loyaal en eerlijk—Vuil spel komt altijd weer bij je terug. Als je iemand naait komen anderen dat ook te weten. Uiteindelijk ben jezelf de verliezer.
 6. Behoud je eigen identiteit—Ondernemers worden geboren en managers worden getraind. Zorg ervoor dat je goede mensen om je heen verzamelt. Blijft ten allen tijde naar je eigen gevoel luisteren.
 7. Het gaat uiteindelijk om de details—Zit er bovenop. Leg uit hoe het moet en hoe je het wilt hebben. Mensen kunnen misschien af en toe gek van je worden, maar dat is beter dan dat het veel geld kost en uiteindelijk niks wordt.
 8. Neem jezelf niet te serieus—Zorg altijd voor een sfeer waarin gelachen kan worden. Stel je kwetsbaar op en vertel open en eerlijk de dingen die je zelf verkeerd doet.
 9. Maak tijd vrij voor vrienden en familie—Ook al heb je het nog zo druk, laat je familieleden en vrienden weten hoe belangrijk ze voor je zijn. Anders kijk je na jaren achterom en is er niemand om je geluk mee te delen.
 10. Kies je eigen adviseurs—Je vaders adviseurs zijn niet jouw adviseurs. Omring je daarom met mensen in wie jij vertrouwen hebt en die je een ander inzicht geven.
 11. Focus—Definieer concrete doelen voor je onderneming en geef ze een duidelijke tijdslijn mee. Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je trouw blijft aan de belangrijkste ondernemingsregel ooit: focus.
 12. Geef nooit op—Krijg je wel eens lucratieven uitnodigingen om voor een vette beloning bij anderen te gaan werken? Denk je wel eens, ik kan er beter mee stoppen? Geef niet op als je een helder doel voor ogen hebt.
 13. Laat je niet verblinden door geld—Sommigen komen in de verleiding om het geld van een investeerder aan te pakken en te gaan feesten. Het klinkt als een logische waarschuwing, maar geld werkt heel vreemd op je geest. Laat je er dus niet door afleiden.
 14. Zit kort op de bal—Werk met korte lijnen binnen je team en binnen je organisatie, hoe groot het ook groeit.
 15. Rekruteer aanvullend—Enige introspectie af en toe doet je goed. Wie ben je? Wat kun je? Verzamel vervolgens de beste mensen om je heen die iets anders kunnen dan jij.
 16. Zit dicht op je business—Weet elke dag, elke minuut wat je omzet is zodat je de oorzaken van tegenvallende cijfers snel kan achterhalen en bijsturen.
 17. Gebruik je zakelijke netwerk—Mensen in de business kunnen je altijd snel vertellen of iets wel of niet gaat werken. Wees dus niet bang om je plannen te delen.
 18. Focus op output—Je moet hard werken. Zeker als je organisatie hard groeit wil dat niet automatisch zeggen dat er noodzakelijkerwijs meer gebeurt. Let daarop.
 19. Wees eerlijk—Wees eerlijk met geld van anderen. Ze hebben het recht te weten wat je met hun geld doet. Als je dat doet, groeit het vertrouwen dat ze in je hebben zodat ze je graag blijven helpen, en soms zelfs beter kunnen helpen.
 20. Vertrouw op jezelf—Laat je door niemand gouden bergen beloven. Laat je inspireren. Verken je waarde. Zoek lokale investeerders die je de ruimte geven je eigen plan te trekken.
 21. Luister!—Praat met iedereen. Stel veel vragen em wees niet bang om domme vragen te stellen. Waar je ook bent ter wereld, mensen vertellen ggraag, en vaak meer dan ze in eerste instantie willen.
 22. Verzchuif je bakens—Regel één in het Darwinisme: pas je aan als dat nodig is.
 23. Zorg voor je mensen—Als je eenmaal goede mensen hebt, investeer in ze. Betaal ze goed en zorg voor interessant werk. Je bent afhankelijk van de beste tien procent van je personeel.
 24. Investeer—Dividenden staan bij jezelf vaak niets te doen. Houd zoveel mogelijk geld in je bedrijf zodat je het kunt investeren. Zo blijf je gezond.
 25. Start!—Als je iets wilt bereiken, stel het dan niet uit en begin nu meteen. Hoe jonger je bent, hoe meer kansen je hebt. Zorg dat je hypotheken, kinderen en andere excuses voor bent.
 26. Geloof in jezelf—Hoe beroerd het ook gaat: als je de oorzaak van je misère extern ligt moet je nooit wanhopen. Weet dat je een goed product hebt en zet door.
 27. Anticipeer—Kijk verder dan je eerstvolgende verkoopdoel, beschouw de markt, stoor je niet te veel aan analyses van "deskundigen" maar volg je gevoel en probeer een paar stappen vooruit te denken.
 28. Koester—Werknemers maken of stoppen je bedrijf. Zoek daarom hard naar de besten, beloon ze uitstekend en zorg ervoor dat je een band met ze krijgt die ver boven de gemaakte vriendelijkheid uitgaat.
 29. Spreid—Zorg ervoor dat je nooit teveel afhankelijk wordt van een enkele klant. Als er eentje wegvalt, om welke reden dan ook, heb je altijd de anderen nog om op terug te vallen.
 30. Terugkerende inkomsten—Verkoop bij ej product ook diensten. Dankzij de diensten bouw je een relatie op met de klant en zo zorg je voor terugkerende waarde.