Ronald-Jan Burgt

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken
Ronald-Jan-Burgt.jpg Ronald-Jan Burgt, 62, divisiedirecteur van De Groote Bank, gescheiden, Bosch & Duin, lacht zich tranen om Eckart's Notes. “Praktisch en puntig. Gaan wij ook doen, en dan ook ‘agile’ en op grote schaal. Welke door de wol geverfde club kan mij daadkrachtig helpen veranderen en geeft mij de ‘Agile Notes’?”

Ronald-Jan leidt zo'n 5000 mensen. Hij hoort de laatste tijd steeds meer over atletische, wendbare organisaties. Resultaatgedreven als hij is wil hij zijn divisie aan het eind van het jaar ook zo slagvaardig, productief en lenig hebben. Dan zijn sommige volledige vastgeroeste teams ook weer los.

Typisch voor Ronald-Jan is dat hij anderen altijd uitdaagt met prikkelende opmerkingen. Hij prikkelt de ander te pletter. Alleen als hij de ander heel goed kent laat hij het achterste van zijn tong zien. Ondertussen is iedereen daar wel aan gewend, maar als je dat voor de eerste keer meemaakt is het behoorlijk wennen.

Ronald-Jan is een politiek dier. Dat moet je ook wel zijn als divisiedirecteur. Hij is op weg naar een plek in de Raad van Bestuur. “Nog een paar jaar en dan zit ik daar ook. Dan stuur ik een vitale, wendbare toko met een ongekend zelflerend vermogen.”, droomt hij.

Wat Ronald-Jan puzzelt is hoe hij dat voor elkaar kan krijgen. Uit de artikelen en boeken over dit onderwerp begrijpt hij dat deze organisatorische ontwikkelingen nog behoorlijk pril zijn. Ze komen overwaaien uit de internetwereld. Het is moeilijk om partijen te vinden die hem er op deze schaalgrootte mee kunnen helpen.

Paardrijden en boeken lezen zijn twee hobbies van Ronald-Jan. Vaak combineert hij ze en neemt een boek mee tijdens het paardrijden. Een eind rijden en dan een poosje lezen in de natuur vindt hij het summum. Ronald-Jan is op zoek naar successen en wil ze zelf ook scoren, liever vandaag dan morgen. Hij heeft haast, maar weet dat veranderen tijd nodig heeft.

Ronald-Jan vraag zich af: “Waar is de club die mij kan helpen? Waar is de club die dit dat op dit moment aan het doen is? Waar is de club die al een toonaangevend, leidend boek heeft geschreven over hoe die ‘agile praktijken’ soepel grootschalig in te voeren zijn terwijl de winkel gewoon open blijft?! Wie kan ik hiervoor de opdracht geven? Ik weet dat het allemaal nog pril is en volop ontwikkeling, maar ik wil die club ook wel helpen, zei het stilletjes.”