Stroomgeld
…een geldsysteem.
✣ ✣ ✣
Je wilt het geld, als energievorm laten stromen—stilstaand geld gaat stinken. Als geld stroomt is er werk, worden er dingen gemaakt en geschapen.
Een kleine vergoeding voor het bezitten van geld, van bijvoorbeeld 1% elke vier weken, op openstaande bedragen, in debet of credit waardoor mensen de neiging krijgen het sneller uit te geven wanneer in credit. Deze vergoeding stroomt in een fondsholarchie ten bate de gemeenschap als geheel.
Optioneel kan eenzelfde vergoeding betaald worden voor debet waardoor mensen de neiging krijgen dit sneller weer aan te zuiveren tot een creditpositie, hetgeen vergemakkelijkt wordt doordat anderen het graag uit willen geven. Mensen als individu en als gemeenschap neigen zo veel meer naar een gezonde economische balans.
Een ‘geneste’ vorm van stroomgeld kan een zelforganiserende financiering vormen voor zaken die we als individu niet, maar als collectief wel kunnen realiseren, net zoals belastingen en verzekeringen dat doen.
Met ‘genest’ wordt bedoeld: stroomgeld op buurtniveau dat in een buurtfonds stroomt, en op haar beurt weer in een wijkfonds, stadsdeelfonds, stadsfonds, gemeentefonds, proviciefonds, en een nationaalfonds stroomt. Een fondsholarchie zeg maar.
Technisch gezien komt stroomgeld overeen met negatieve rente. stroomgeld wordt ook ‘demurrage’, vertragingsvergoeding of liquiditeitsheffing genoemd.
stroomgeld is zeer duurzaam omdat het precies de tegenovergestelde werking heeft van de contante waarde. Met stroomgeldpercentage van 5% is de contante waarde van 1.000 euro over twee jaar nu 1.108 euro waard (€1.000 ÷ (1 + 0.05)2). Met een positief samengestelde rente, zoals we die nu kennen, is de contante waarde van diezelfde 1.000 euro nu 907 euro waard (€1.000 ÷ (1 – 0.05)2)
Daarom:
Introduceer een kleine vergoeding over het in bezit hebben van geld en laat dat in een fonds voor algemeen belang stromen van waaruit gemeenschappelijke projecten betaald kunnen worden die je als individu niet, maar als gemeenschap wel kunt realiseren.
✣ ✣ ✣
✣ ✣ ✣
Notities
- stroomgeld werkt tegen bij keine ecosystemen: mensen willen hun tegoed snel en goed kwijt kunnen en in beginnende, kleine ecosystemen is dat vaak moeilijk en voelen deelnemers stroomgeld als een straf omdat hun tegoed dan langzaam wegloopt én het ecosysteem onvoldoende mogelijkheden biedt om het te besteden. Hoe [me]eet je wanneer een ecosysteem groot genoeg is om stroomgeld in te voeren.