Tafelrede

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De tafelrede is een werkvorm waarin de persoonlijke boodschap centraal staat. Zoals bij een diner ten bate van een speciale gelegenheid, bij een toast een kort toespraak wordt uitgesproken, ter ere van de gasten, de jubilaris, het bruidspaar, of eenvoudig vanwege het samenzijn.

De tafelrede heeft zowel een fysieke, een cognitieve als een emotionele component. Het is die combinatie die de tafelrede zo krachtig maakt:

  • Fysiek: voor het uitspreken van een tafelrede ga je staan, dat doe je om te beginnen om de aandacht op te eisen en jezelf in het centrum van de aandacht te zetten.

Het staan ondersteunt echter ook de tafelrede zelf: je gaat letterlijk ergens voor staan. Het staan is daarmee ook een essentiële component van de werkvorm: door te gaan staan druk je uit voor 100% achter je boodschap te staan;

- Cognitief: de tafelrede is een rede, en die wordt dus opgebouwd door middel van een redenering: een logisch opgebouwd en overtuigend betoog;

- Emotioneel: een tafelrede spreek je uit vanuit je hart, recht uit je hart!


Voor (werk)organisaties is de tafelrede een goede werkvorm waarmee in korte tijd iedere betrokkene een bijdrage kan leveren. Met deze bijdrage toon je je persoonlijke betrokkenheid bij het geheel, de gezamenlijke geschiedenis, de toekomst, het gezamenlijke, een concrete taak, etc. Hoewel er alleen persoonlijke boodschappen worden uitgesproken ontstaat er toch een gevoel van gezamenlijkheid. De werkvorm werkt goed aan het begin van een vergadering over een thema waarbij verschillende visies een rol spelen. Door te starten met een ronde tafelredes heeft iedereen meteen zijn zegje kunnen doen, en z'n stokpaardjes kunnen bereiden, niet door het anderen op te leggen, maar door het bij zichzelf te houden, want dat is wat je doet bij een tafelrede: je spreekt voor jezelf. Juist door aan de start de ruimte te geven aan deze individuele standpunten, ontstaat er vervolgens in de groep ruimte om te zoeken naar de verbindingen en overeenkomsten.

Zie http://www.tamarennanda.dds.nl/WaarderendOnderzoek/Tafelrede.htm

Stappen

  1. Start—Open met een vraag rond een thema (bijvoorbeeld leiderschap: komt leiderschap van binnen of van buiten?)
  2. Inleiding—Bedank de (imaginaire) eerdere spreker, zeg bijvoorbeeld dat hij/zij de goede woorden heeft gebruikt, zeer overtuigend heeft gesproken, zo goed dat je er eigenlijk niets meer aan toe te voegen hebt maar dat je toch nog van de gelegenheid gebruik wilt maken uiteen te zetten hoe het nou echt zit, etc. Spreek het publiek aan, maak contact, probeer interesse te wekken, door op het gevoel te spreken, een grap te maken, een scherpe vraag te stellen, het publiek te vleien. Maak het publiek nieuwsgierig
  3. Uiteenzetting—Geef een korte uiteenzetting van feiten, gebeurtenissen, een voorbeeld, cijfers, etc. als basis van je centrale stelling.
  4. Stelling—Formuleer je standpunt of oordeel rond jouw vraag/de vraag. Je moet wel stelling nemen. Benoem waar het voor jou om draait, wat de essentie is.
  5. Argumentatie—Licht het belang van je stelling toe, de redenering van het standpunt. Loop vooruit op eventuele kritiek en neem wind uit de zeilen.
  6. Conclusie—Sluit af met een concluderende samenvatting waarin je ook weer even het publiek aanspreekt.