Tweede schatting altijd beter

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…er is een werkvoorraad en dus zijn er klussen te klaren en dromen te realiseren. Kortom, je bent hard aan het werk in een of ander project en je speelt het planningsspel.

✣  ✣  ✣

Je wilt een redelijke schatting kunnen doen van de hoeveelheid werk die je te wachten staat en daarmee de vergoeding die het waard is, zelfs al is het de eerste keer en heb je nog geen ervaring.

Moet één iemand bijvoorbeeld raden wat het oppervlak van Frankrijk is, dan zal hij verder van de werkelijkheid af zitten dan het gemiddelde van de schattingen door twee mensen. En het gemiddelde van de schattingen van honderd mensen zal nog dichter bij het werkelijke oppervlak liggen.

Dat verschijnsel is al langer bekend en is ‘wisdom of the crowd' genoemd. Recent onderzoek, door psychologen Edward Vul van MIT en Harold Pashler van de Universiteit van Californië, laat nu zien dat dat verschijnsel niet alleen optreedt als het om verschillende personen gaat, maar ook als het verschillende schattingen op verschillende tijdstippen door dezelfde persoon betreft (Psychological Science, juli).

Dat is raar, want je zou verwachten dat iemand de eerste keer probeert zo goed mogelijk te schatten en dat, als hij nog een keer moet schatten, die tweede schatting tweede keus, en dus verder van de waarheid, zou zijn. Werd mensen meteen na hun eerste schatting (bijvoorbeeld op de vraag 'Hoeveel van alle vliegvelden ter wereld liggen in de VS?') om nog een schatting gevraagd, dan was het gemiddelde van de twee 6,5 procent accurater dan de eerste schatting alleen; werd na drie weken om een tweede gevraagd, dan was het resultaat zestien procent beter.

Daarom:

Laat twee mensen een schatting doen en hun gemiddelde zal altijd accurater zijn dan de schatting van één enkel persoon.

✣  ✣  ✣

planningpoker is een doeltreffende en speelse manier om dit doel te bereiken. Gebruik schaar papier put om van iedereen een spontane schatting te krijgen.


✣  ✣  ✣


Bron: Intermediair 29, pagina 11.Web: Waarom de tweede schatting altijd beter is