Vuilniszak

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…voor aanvang van een vergadering, bijeenkomst of brainstormsessie waarbij de deelnemers mogelijk enige frustratie meenemen de bijeenkomst in.

✣  ✣  ✣

Je wilt een constructieve en creatieve bijeenkomst waarbij de energie lekker stroomt en alle deelnemers hun beste been voorzetten zonder dat ze gehinderd worden door frustraties die het proces negatief kunnen beïnvloeden.

Deelnemers aan een brainstorm—voor bijvoorbeeld nieuwe producten of diensten—hebben wellicht heel negatieve ervaringen in ‘the fuzzy front end’. Als wie dan ook aanvoelt dat dit speelt in een organisatie en dat dit het huidige creatieve proces negatief kan beïnvloeden, is het goed deze ervaringen een plek te geven en buiten de bijeenkomst te houden.

Het gaat te ver om ze op dat moment allemaal te gaan bespreken en past ook niet bij het doel van de bijeenkomst. Toch kun je ze gemakkelijk een plek geven. Een fysieke plek. In dit geval: de vuilniszak.

Daarom:

Laat iedereen haar eventuele negatieve ervaringen met eerdere bijeenkomsten of brainstorm workshops ze één voor één op een Post-It® te noteren. Verzamel alle Post-It®s in een vuilniszak en zet de vuilniszak letterlijk buiten de deur. Laat iedereen beloven op deze manier alle negatieve ervaringen achter zich te laten.

✣  ✣  ✣

Nadat de vuilniszak dicht is gebonden en buiten is gezet ontstaat vaak een wat lacherige sfeer en merk je dat de kou uit de lucht is.


✣  ✣  ✣


Bron: vuilniszak uit Nieuwe producten bedenken, pagina 169. Web: De vuilniszak