Brullende stilte
…een vergadering, een bespreking, een gesprek, een conferentie, een brainstorm.
✣ ✣ ✣
Wat je hoort en wat je beleeft wil je tot je door laten dringen. En andersom ook: je wilt dat datgene wat je zegt gehoord wordt door de ander. Binnenkomt bij de ander. Even de zaak op een rijtje zetten.
Stilte is een uitermate belangrijk onderdeel van communicatie. Met stilte communiceer je vaak meer dan met woorden. Stilte brengt contrast aan. Stilte zet de ander aan tot reageren. Stilte brengt als vanzelf nieuwe ideeën boven.
Daarom:
Neem een moment van stilte. Maak je leeg. Mediteer. Voel wat er opkomt. Verzet je niet.
✣ ✣ ✣
Ideaal tijdens een check in, een vissenkomdialoog of een bronstorm. En natuurlijk ook gewoon tijdens een goede dialoog. Doet wonderen tijdens een onenigheid of ruzie. Dwing een brullende stilte af door de spreekstok nog even vast te houden zodra je uitgesproken bent. Pak een onderwerp bij de horens en praat daar bijvoorbeeld een kwartier over. Stop de vergadering voor enkele minuten en iedereen denkt na over het gesprek. En nee, niet naar de koffiemachine lopen of de voicemail uitluisteren. Je kunt dan in je hoofd een aantal ideeën combineren, en na die periode van stilte een soort superidee naar voren brengen.
✣ ✣ ✣
Bestaat echte stilte? Is het niet eerder, zelf niet geluiden via spraak of zang voortbrengen en tegelijkertijd zo min mogelijk bewegen? Als dit wordt bedoeld dan ontstaat er gelegenheid en ruimte voor anderen in mijn nabijheid en kan de energie tussen mij en de andere levende wezens zich vrijer bewegen.
Sommige mensen kunnen moeilijk tegelijkertijd praten, luisteren en zelf ideeën verzinnen. Het zijn vaak introverte mensen die daar last van hebben. Zij kunnen maar één taak tegelijkertijd aan. Tegelijkertijd hebben deze stille wateren vaak diepe gronden. Met zo'n rustmoment kunnen zij alles op zich in laten werken en met dat goede idee komen. Deze werkwijze bevordert de creativiteit van het individu en de groep. Het bevordert open innovatie.
Als de regen ophoudt en het oerwoud tot leven komt ervaar je het volgende. Krekels gaan zagen en zinderen. Brulkikkers zetten hun organen wijd open en vullen het woud met hun doordringend geknor. Vuurvliegen stijgen op uit de doorweekte humus en reizen omhoog, de palmen in. Overal ontstaat geluid. Ieder soort geluid is nu hoorbaar. Sissen… knorren… zuchten… zoemen… piepen… knagen… tikken… het machtige orkest van het oerwoud dat aantreedt op het jungle podium gaat over in een furioso van geluid. Het bos trilt van dierlijk leven en je luistert er vol verbazing naar. Het brullende oerwoud wat zijn eigen ritme heeft en je volledig opneemt. Een ritme dat je op een natuurlijke en organische wijze laat ervaren dat je er deel van uit maakt.
MT Magazine onderschrijft het nut van stilte tijdens een vergadering in Vergaderingen zijn weinig creatief, maar niet zinloos:
- "Even nadenken in stilte tijdens een vergadering levert meer nieuwe ideeën op dan alleen discussie. Het bevordert de innovatie bij een onderneming." Dat concludeert econoom Arne de Vet (Universiteit van Tilburg) die op dit onderwerp promoveert.