Piramide van zeven: verschil tussen versies

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Pyramide van zeven hernoemd naar Piramide van zeven: Piramide is met een ‘i’, niet met een ‘y’.)
(Aangevuld met bronmateriaal)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 4: Regel 4:
|proloog=
|proloog=
|context=
|context=
|wens=In een korte tijd honderden mensen bevragen of betrekken in een onderzoek.
een grote gemeenschap of samenleving met latente, nog onzichtbare wensen ter verbetering van het algemeen belang en samenlevenskunst.
|wens=
In een korte tijd honderden of duizenden mensen bevragen of betrekken in een onderzoek.
|toelichting=
|toelichting=
|daarom=Laat iedereen in groepen van zeven bij elkaar komen en het belangrijke thema bespreken. Eén vertegenwoordiger neemt de samenvatting, de essentie, mee naar een volgende bijeenkomst met zeven andere vertegenwoordigers. En zo voort
De opzet van de {{p|piramide van zeven}} is simpel: zeven mensen vormen een zevental waarin zij gaan brainstormen over een bepaald onderwerp. Zo'n zevental kan bestaan uit allemaal kunstenaars, etnische groeperingen, belangstellende ondernemers, gamers, ambtenaren, politiemensen, vuilnisophalers, scholieren of mensen die allemaal op 3 hoog wonen. Zo kun je je met je eigen zevental opgeven of aansluiten bij een zevental gelijkgestemde mensen. Het punt is dat het in de eerste ronde de mensen iets gemeenschappelijks hebben.
|nieuw=In een week kan je zo moeiteloos de mening van 7<sup>7</sup> = 823.543 mensen boven water krijgen. Je moet het wel organiseren natuurlijk.
 
|epiloog=Kan natuurlijk ook met groepen van andere aantallen mensen: 11, 13, etc.
De door het zevental gekozen leider heeft na afloop van de sessie alle ideeën van de groep verzameld. De volgende sessie gaat hij of zij met andere zeventalleiders samen verder en werkt met hen de resultaten van alle zeventallen tot een geheel uit.
 
Alle ideeën en informatie gaan vervolgens naar degene die de {{p|piramide van zeven}} heeft aangevraagd. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente zijn, een groep bewoners uit een stad, een vereniging ondernemers of een woningcorporatie.
 
Iedere deelgever kan zijn of haar ideeën steeds een korte tijd later terugvinden op internet, bijvoorbeeld in een {{wiki}}.
 
|daarom=
Laat iedereen in groepen van zeven bij elkaar komen en het belangrijke thema bespreken. Eén vertegenwoordiger wordt als leider gekozen door de overigen en  neemt de samenvatting, de essentie, mee naar een volgende bijeenkomst met zeven andere vertegenwoordigers. En zo voort.
|nieuw=
In een week kan je zo moeiteloos de mening van 7<sup>7</sup> = 823.543 mensen boven water krijgen. Je moet het wel organiseren natuurlijk.
Kan natuurlijk ook met groepen van andere aantallen mensen: elftallen, dertientallen, etc.
 
'''Ook iets te zeggen of wat in de melk te brokkelen?''' Geef uzelf en een bekende op voor de eerstvolgende sessie!
|epiloog=
}}
}}
Bron: http://www.creatievepiramide.nl/

Huidige versie van 23 dec 2008 om 13:20


…een grote gemeenschap of samenleving met latente, nog onzichtbare wensen ter verbetering van het algemeen belang en samenlevenskunst.

✣  ✣  ✣

In een korte tijd honderden of duizenden mensen bevragen of betrekken in een onderzoek.

De opzet van de piramide van zeven is simpel: zeven mensen vormen een zevental waarin zij gaan brainstormen over een bepaald onderwerp. Zo'n zevental kan bestaan uit allemaal kunstenaars, etnische groeperingen, belangstellende ondernemers, gamers, ambtenaren, politiemensen, vuilnisophalers, scholieren of mensen die allemaal op 3 hoog wonen. Zo kun je je met je eigen zevental opgeven of aansluiten bij een zevental gelijkgestemde mensen. Het punt is dat het in de eerste ronde de mensen iets gemeenschappelijks hebben.

De door het zevental gekozen leider heeft na afloop van de sessie alle ideeën van de groep verzameld. De volgende sessie gaat hij of zij met andere zeventalleiders samen verder en werkt met hen de resultaten van alle zeventallen tot een geheel uit.

Alle ideeën en informatie gaan vervolgens naar degene die de piramide van zeven heeft aangevraagd. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente zijn, een groep bewoners uit een stad, een vereniging ondernemers of een woningcorporatie.

Iedere deelgever kan zijn of haar ideeën steeds een korte tijd later terugvinden op internet, bijvoorbeeld in een wiki.

Daarom:

Laat iedereen in groepen van zeven bij elkaar komen en het belangrijke thema bespreken. Eén vertegenwoordiger wordt als leider gekozen door de overigen en neemt de samenvatting, de essentie, mee naar een volgende bijeenkomst met zeven andere vertegenwoordigers. En zo voort.

✣  ✣  ✣

In een week kan je zo moeiteloos de mening van 77 = 823.543 mensen boven water krijgen. Je moet het wel organiseren natuurlijk. Kan natuurlijk ook met groepen van andere aantallen mensen: elftallen, dertientallen, etc.

Ook iets te zeggen of wat in de melk te brokkelen? Geef uzelf en een bekende op voor de eerstvolgende sessie!


✣  ✣  ✣



Bron: http://www.creatievepiramide.nl/