Wiki

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springenGoogle-wiki.jpg


…met een groep aan een gemeenschappelijk project werken.

✣  ✣  ✣

Kennis op een open wijze vangen en delen met een grote gemeenschap mensen zodat je het wiel niet telkens uitvindt.

Een wiki of wiki wiki is een verzameling van een bepaald type hypertextdocumenten alsook de software die gebruikt wordt om deze te te beheren. Een wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt. Een bekend voorbeeld van een wiki is Wikipedia. De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent.

Een wiki kan dienen voor alles waarvoor de gebruikers willen dat het dient. Het systeem leent zich uitstekend voor samenwerking met anderen. In toenemende mate wordt dit concept op het intranet van een organisatie ingezet om de kennisdeling te vergroten.

Het kan ook gebruikt worden binnen een bedrijf, bijvoorbeeld voor de documentatie van de infrastructuur zoals gebruikte hardware, software en netwerkverbindingen. Met een wiki kan dit gemakkelijk up-to-date gehouden worden.

Een wiki is er van, voor en door de mensen—en níet bij de gratie van enkele moderatoren en een hiërarchische organisatie. De geest van een wiki is voor het grootste gedeelte een van zelforganisatie. Iedereen kan er dus zijn en haar ding in doen, mits in lijn met de beginselen en warden van de community. Moderatie is dus minimaal en een uitzondering. Hoe resoneert dat bij jullie cultuur?

Daarom:

Zet een wiki op en groei deze langaam en zeker tot het collectieve geheugen van je gemeenschap. Laat een beperkt aantal wikignomen zich ontfermen over de conventies en belevingswereld van de wiki.

✣  ✣  ✣

Werf de hoeders van de wiki via de ladder van betrokkenheid.


✣  ✣  ✣


Web: Wikipedia, de vrije encyclopedie