Startformulering

Uit Pareltaal
Versie door Martien (overleg | bijdragen) op 11 jul 2017 om 09:35 (+= IDEO’s ideeën)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…een probleem of een wens, zowel grote als kleine, zowel sociale als technische.

✣  ✣  ✣

Een mooie heldere inspirerende en concrete wens leidt vaak tot de mooiste resultaten en geeft richting en energie.

Mensen hebben vaak moeite om een wens (of een probleem) in precieze en heldere woorden te beschrijven. Een goede startformulering voorkomt een vage en te brede vraagstelling. Blijft de formulering te abstract, dan genereert dat vaak te algemene en niet-inspirerende oplossingen.

Een startformulering:

  • noemt het doel in één enkele zin zodat je geforceerd wordt keuzes te maken en concreet en meetbaar te zijn;
  • noemt de wenseigenaar zodat duidelijk is wie de vader(s) van de wens zijn; de wenseigenaar is betrokken, toegewijd, beslissingsbevoegd en competent,
  • begint met "Hoe kunnen we…", "Creëer…", "Ontwerp…" of "Verzin…" en nodigt daarmee nieuwe ideeën uit, waarbij de hoe-vraag zich richt op de manier van oplossen en de creëer-vraag zich richt op het eindresultaat;
  • is uitdagend, aantrekkelijk en prikkelend geformuleerd en genereert daarmee enthousiasme en energie in de groep.

Een wens (of probleem) kan vaak opgedeeld zijn in verschillende deelwensen. Je kunt dan beter elke deelwens afzonderlijk onder handen nemen, of beginnen met de meest aansprekende of waardevolle.

Bijvoorbeeld:

  • Hoe kunnen we de relaties tussen onze medewerkers verdiepen?
  • Hoe kunnen we vaker kennisuitwisseling inspireren?
  • “Hoe” vraagt om een beschrijving.
  • “kunnen” suggereert dat er meerdere goede antwoorden zijn, niet één goed antwoord.
  • “we” roept inclusiviteit en teamwerk op.

HKW-vragen bevrijden mensen van onzekerheid omdat ze iedereen in staat stellen zich mentaal te herstellen en een probleem als een kans herkaderen.

“Hoe moeten we dit doen” of “Hoe gaan we dit doen?” geeft prestatie-angst en mensen kunnen dichtslaan en stil blijven, bang dat ze halfbakken of onjuiste antwoorden geven.

De schoonheid van “Hoe kunnen we …?” is dat het angst, spanning en vrees elimineert doordat het aangeeft dat er meerdere oplossingen zijn en dat we alleen maar op zoek zijn naar ideeën en opties. Dit taalgebruik bereidt onze geest voor om met plezier te exploreren en voorbij het bekende.

Het doel is om zoveel mogelijk ideeën te genereren en later pas filters toe te voegen. “Hoe kunnen we” is een teken dat riskante en zonderlinge ideeën welkom zijn. Het is veel makkelijker om de meest gekke ideeën te verzinnen dan om voorzichtige middelmatige ideeën interessanter te maken.

Net zo belangrijk is het om te specifieke—met slechts enkele antwoorden—en te algemene—waardoor mensen de weg kwijtraken—te vermijden. Een goede HKW-vraag roept direct ideeën op. “Hoe kunnen we wereldvrede bereiken?” is te breed. “Hoe kunnen we de bout in de moer draaien?” is te specifiek. “Hoe kunnen we onze kantoormomgeving veertiger makem?” is precies goed.

Samen met denk-paar-deel, 1-2-4-allen heel krachtig. Vervolgens met ideeën hebben sex genereert de beste ideeën, maar dit vereist actief luisteren in plaats van driftig je spreekbeurt proberen te claimen.

Daarom:

Formuleer tijdens de start van een brainstorm een inspirerend en prikkelend meetbaar ((SMART) doel in een vraag die begint met "Hoe kunnen we…", "Creëer…", "Ontwerp…" of "Verzin…".

✣  ✣  ✣

Maak een boom van startformuleringen als het overkoepelende doel te groot is en behandel elke deelformulering apart. Zet de startformulering om in een vurig verlangen, een grootse gevaarlijke gedurfde doel of een Hoshin Kanri en geef er zo zakelijk zin aan en zet het in de tijd.


✣  ✣  ✣Sources


Bron: diverging uit Creativity Today, pagina 100.