Bedrijfsengel

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…Je bent een ambassadeur of toegewijd kampioen en doet je best om een nieuw idee in te voeren in je organisatie. Je hebt broodtrommels gegeven en de goedkeuring van een lokale sponsor gewonnen.

✣  ✣  ✣

Ondersteuning en toewijding van lokaal leiderschap en management voorziet in enige aandacht en middelen voor het nieuwe idee. Dat wil je uitbouwen naar een duurzaam en veerkrachtig effect.

Enthousiasme op het lokale niveau heeft zijn grenzen. Kostbare zaken—training, boeken, conferenties, goeroe aan jouw zijde, eregast—zijn nodig om de interesse in en recreatie van het idee te laten groeien. Middelen zijn echter beperkt omdat elk niveau in de organisatie de autoriteit over slechts een beperkt budget voor specifieke doelen heeft.

Steun van iemand op hoog niveau die gelooft in het belang van de innovatie kan de nodige richting, coaching en middelen bieden om de invoering te vergemakkelijken.

Naast de middelen kan de bedrijfsengel in samenwerking de innovatie beter afstemmen op de organisatiebrede doelen. Dit is van vitaal belang voor het succes van de ingezette verandering. Juist deze afstemming borgt een duurzame en veerkrachtige invoering die veranderingen in lokaal management overleeft.

Hoe hoger je in de organisatie reikt om de recreatie bij anderen te voeden, hoe zekerder je inspanningen zullen zijn. De bedrijfsengel beschermen prille initiatieven tot het moment dat ze in de koude grond gezet kunnen worden en zelfstandig verder kunnen groeien.

Daarom:

Werf de steun van een een leider of manager uit de top van de organisatie die een speciale interesse en belangen heeft in het nieuwe idee en het voorziet van richting en middelen voor succesvolle realisatie.

✣  ✣  ✣

Spreek zo vroeg mogelijk over je idee met mensen op het hoogste niveau. Leg uit hoe de hoe de innovatie op maat gesneden is om in de behoeften van de organisatie te voorzien. Als de bedrijfsengel of haar staf terughoudend is en meer informatie wil, biedt dan een gesprek met goeroe als recensent aan.

Ga op zoek naar supporters op hoog niveau die door de gehele organisatie gerespecteerd worden; ander kan het jouw initiatief schaden. Een onjuiste vorm van ondersteuning op managementniveau kan de indruk geven dat het idee door de organisatie heen gewalst word.

Wees op je hoede voor degenen die het idee eenvoudig vanuit persoonlijke interesse omarmen—het idee overleeft mogelijk niet zodra diegene naar een andere afdeling of organisatie verhuist of een andere rol krijgt.

Houd de bedrijfsengel geïnteresseerd, blijf in contact en biedt een kans voor een koninklijk publiek wanneer een geschikte eregast verschijnt.

De bedrijfsengel bevestigt automatisch de rol van zowel de toegewijd kampioen als de lokale sponsor.

Als steun op hoog niveau de indruk geeft van “de hype van deze week” kan het beter zijn om je eerst nog even te concentreren op groei van onderop.


✣  ✣  ✣


Bron: corporate angel uit Fearless Change, pagina 123.