Check out

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…het einde van een bijeenkomst.

✣  ✣  ✣

Geïnspireerd en bruisend van energie uit een bijeenkomst komen.

Tijdens bijeenkomsten gebeuren er veel dingen. Iedereen heeft een verwachting wat hij of zij uit de bijeenkomst wil halen. Er ontstaat stress, en dus energieverlies, in de groep als men zijn of haar verwachtingen niet goed bewaakt. Hierdoor kan een totaalproces stagneren of zelfs doodlopen.

Tijdens de check in heeft iedereen de kans om zijn/haar verwachtingen aan te geven en tijdens de bijeenkomst is ieder zelf verantwoordelijk om zijn/haar verwachtingen aan bod te laten komen.

Als groepsleden dit niet goed bewaken voor zichzelf zullen zij met stress, die ontstaat namelijk als verwachtingen niet uitkomen, vertrekken en daarmee loopt de energie uit het project. Als dit lang genoeg duurt kan een heel project op niks uitlopen.

Maak tot doel is iedereen kan na afloop oprecht kan zeggen dat alle verwachtingen zijn uitgekomen of losgelaten door het proces.

De check out zorgt ervoor dat iedereen met de beste en meeste energie en met een voldaan gevoel weer huiswaarts kan keren zodat de energie in het project goed blijft stromen.

Daarom:

Geef iedereen de gelegenheid om te delen hoe hij of zij zich voelt aan het einde van de bijeenkomst.

✣  ✣  ✣

De check out geeft een positieve stimulans aan alle deelnemers om tijdens de bijeenkomst zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen en voorkomt dat teleurstelling op andere groepsleden kan worden afgeschoven. Verder zorgt de check out voor vrede bij de groepsleden zelf.

Mocht het zo zijn dat bij de check out blijkt dat een of meerdere mensen niet tevreden is dan is het wijs om direct hierover met elkaar in dialoog te gaan. Hiermee geef je aandacht aan het stukje wrevel en ben je actief in: maak informatie van je frustratie.

Vrragen die je bij de check out kunt stellen zijn:

  • Wat vind je goed?
  • Wat kan er beter?
  • Wat houd je nog bezig?
  • Wat puzzelt je nog?
  • Ga je energiek hier vandaan vandaag?

regelmatige reflectie en zo nu en dan een temperatuurmeting houdt de stemming en de energie erin er zorgt ervoor dat iedereen en het geheel van elkaar kan leren.


✣  ✣  ✣