De afwas doen

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen



Afwassen-jb.jpg


…het leven. Elke dag. Elke minuut. Elke seconde. Bewust of onbewust.

✣  ✣  ✣

Linksaf of rechtsaf? De juiste keuzes op de juiste momenten maken, als een tweede natuur. Met een minimum aan energie tot maximale keuzes komen.

Onze tijd groeit met almaar meer mogelijkheden en stelt je voortdurend voor keuzes en leidt tot innerlijke strijd. Twijfel tussen alle keuzes is logisch en zelfs goed, maar aarzeling niet. Grote twijfel is de basis van de grote ervaring, maar angst en aarzeling daarentegen zijn de basis van stilstand en verrotting.

Daarom:

Laat de keuze los, dan komt de keuze vanzelf naar je toe. Ga af op je gevoel. Je maakt altijd de juiste keuze. Twijfel, en durf vervolgens te kiezen.

✣  ✣  ✣



✣  ✣  ✣


Om tot betere beslissingen te komen, zijn er zeven stappen die je kunt doorlopen:

  1. Registreer wat je eerste ingeving is bij een probleem.
  2. Alleen bij ingewikkelde vraagstukken informatie inwinnen bij deskundigen, geen advies. Bij kwesties waarvan jezelf voldoende verstand hebt, houd je hen buiten de deur.
  3. Zoek bij belangrijke te nemen beslissing rust en afleiding. Ga sporten, wandelen, stap in de trein. Boek daartoe standaard een aantal stille uren in je agenda, verspreid over de week.
  4. Stel een deadline: over drie dagen neem ik een besluit.
  5. Laat het vraagstuk even voor wat het is, je onbewuste doet intussen zijn werk.
  6. Raadpleeg vervolgens een paar adviseurs louter op hun vakkennis en stel het besluit zonodig op details bij.
  7. Nu kun je jouw oplossing met overtuigingskracht naar buiten brengen.


In de stilte zie je jezelf
en wie niet stil kan zitten
ziet zichzelf gewoon niet staan

De vier vragen van Byron Katie helpen je ook de rust te vinden die je nodig hebt voor moeiteloze keuzes. Zorg voor een kompas en formuleer je vurig verlangen of je wanneer dan. Heb je een zaak, schrijf dan een Hoshin Kanri die je helpt met kiezen.

Als je een liefhebber bent van dat wat is, hoef je geen beslissing meer te nemen. Wacht gewoon af en kijk toe. Weet dat de juiste beslissing op het juiste moment wordt genomen, dus laat het wanneer, waar en hoe los. Leef zonder toekomst. Als je geen beslissingen hoeft te nemen, is er geen geplande toekomst. Al je beslissingen worden voor je genomen, net zoals ze voor de ander worden genomen, Als jij jezelf in je hoofd het verhaal vertelt dat je er zelf de hand in hebt, klamp je je vast aan een onderliggende overtuiging. En dat levert dan op gepaste tijden weer stress op. En dat wil je zo graag, toch?

'Doe de afwas' zegt de stem in je hoofd als je na verloop van tijd thuiskomt in een vies en rommelig huis. Je doet het niet en het levert spanning op. Loop je gewoon naar de keuken en doe je vervolgens de afwas, bord na bord, mes na mes en lepel na lepel, dan is de afwas op een gegeven moment klaar. Of ga achter de stapel rekeningen zitten en betaal ze een voor een. Pak de bovenste van de stapel, en dan de volgende. Op een gegeven moment is het klaar. Geen stress. Aan het einde van de dag is alles klaar en is het niet nodig dat je begrijpt wie of wat dat gedaan had.

Als een gedachte opduikt als 'doe de afwas', en je doet het niet, merk je dat er een innerlijke strijd losbarst. Dat klinkt zo: 'Ik doe het later wel. Ik had de afwas nu al af moeten hebben. Mijn huisgenoot moet de afwas doen, het is niet mijn beurt. Het is niet eerlijk. Iedereen zal me veroordelen als ik het niet doe.' De stress en vermoeidheid die je voelt zijn eigenlijk mentale oorlogsmoeheid.

We leven echt als we het zo simpel houden, als we open zijn, afwachtend, vol vertrouwen en met alle plezier doen wat op dat moment voor onze neus verschijnt.

Wat ons te doen staat, ontvouwt zich altijd voor onze neus, de afwas doen, de rekeningen betalen, de sokken van de kinderen oprapen, onze tanden poetsen. We krijgen nooit meer dan we aankunnen, en we hoeven altijd maar één ding te doen. Of je nu tien of tien miljoen euro hebt, ingewikkelder dan dat wordt het leven nooit.

Uit: Ik moet een beslissing nemen (p.206) in Vier vragen die je leven veranderen van Byron Katie.