Echte opties

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…het leven, jouw onderneming.

✣  ✣  ✣

Je wilt op de juiste momenten de juiste keuzes maken en, ondanks je omarm onzekerheid, niet gehinderd worden door de stress van onzekerheid.

Opties hebben waarde. Opties verlopen. Kies pas voor instemming als je weet waarom. echte opties veranderen bijna alles—van project planning tot inroosteren tot risicomanagement tot portfoliobeheer. echte opties vraagt ons te stoppen met in de kristallen bol te kijken en te beginnen met een aantal belangrijke veranderingen. Stop met het voorspellen van een onzekere toekomst. Anticipeer en reageer en heb een aantal opties beschikbaar. Weet hoeveel tijd het kost om een optie te realiseren en wanneer de de keuzes dient te maken. Weet wat een optie valideert of invalideert.

Stel keuzes zo lang als mogelijk uit. Let wel: zo lang als mogelijk, niet tot in het oneindige. Mensen geven er de voorkeur aan foute keuzes boven onzekerheid. Bij ons mensen verliest omarm onzekerheid het liever van een foute beslissing die we vandaag kunnen nemen.

echte opties stellen het maken van een keuze echter uit tot het allerlaatste moment. omarm onzekerheid steekt daar dus meteen de kop op. Hoe ga je dan met die onzekerheid om? Heel eenvoudig: weet wanneer je de beslissing moet nemen. Dus in plaats van dat je zegt: “Ik weet niet zeker wanneer we een keuze maken.” zeg je “Deze keuze hoeven we pas op datum te maken.”. Al die tijd kan je informatie blijven verzamelen en prioriteiten aanpassen aan nieuwe omstandigheden en voortschrijdend inzicht. slaap er een nachtje over bij hele zware beslissingen.

Zorg ervoor dat je op elke moment opties beschikbaar hebt. Dit resoneert met perfect is de vijand van goed genoeg. echte opties vereisen een hoge mate van organisationele volwassenheid.

Daarom:

Zorg ervoor dat je elk moment opties beschikbaar hebt en duw het nemen van een beslissing zo ver mogelijk voor je uit. Weet wanneer—onder welke omstandigheden—je de keuze dient te maken. slaap er een nachtje over bij cruciale keuzes. de afwas doen helpt ook. Kortom, twijfel, en durf te kiezen.

✣  ✣  ✣

omarm voortschrijdend inzicht en creëer meer succes door fouten.


✣  ✣  ✣Bronnen