Lokaalkracht
…een vrijgeldsysteem en lokale of regionale economie, samenleving en gemeenschap.
✣ ✣ ✣
Je wilt dat jouw gemeenschap aantrekkelijk is voor vreemd geld en dat dat geld vervolgens zoveel mogelijk binnen de eigen gemeenschap vloeit en daar blijft.
Je wilt dat elke transactie in de echte economie eerst en vooral waarde toevoegt aan iemand binnen de lokale gemeenschap en leidt tot welzijn, (niet-monetaire) rijkdom en geluk. Hoe meer transacties, hoe meer rijkdom wordt geschapen. Krijg, houd en groei deze transacties binnen je lokale gemeenschap om haar welvaart en rijkdom te stimuleren.
Geld dat uit de gemeenschap stroomt:
- verhindert dat er lokaal zaken worden gedaan;
- veroorzaakt daarmee werkeloosheid; en
- laat onverbruikte middelen nutteloos liggen.
Geld dient eerst en vooral lokaal te stromen.
Het kortingspercentage, van bijvoorbeeld 5%, waarmee lokale munten kunnen worden aangeschaft die dezelfde koopkracht hebben zodat de lokale munt letterlijk aantrekkelijker is dan de vreemde, niet-lokale munt, en eenmaal aangeschaft, het aantrekkelijker is om ze niet meer om te zetten naar de vreemde munt. Hierdoor krijgen lokale geldstromen voorkeur boven vreemde.
Van elke euro die Nederland uit het niets creëert stroomt 60% weg naar het buitenland, zo wist Agnes Kant te vermelden begin 2009 in het programma Buitenhof.
Daarom:
Verhoog de koopkracht van vreemd geld door een korting te gunnen voor de aanschaf van lokaal geld. Varieer de korting tussen de 5% en 10%, afhankelijk van de gewenste aantrekkingskracht.
✣ ✣ ✣
Gebruik een collectieve valutawisselaar om makkelijk tussen eigen en vreemd geld te kunnen wisselen.
✣ ✣ ✣
Zie ook:
- The Local Multiplier Effect—Buying local isn't just about freshness. Make your money count—more than once.
- Invest Locally—Put Your Money Where Your Life Is