On-the-fly aanpassing

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…een vloeibare organisatie is er een die zich snel aan veranderingen aan kan passen. Elke organisatie die veranderingen anticipeert wordt vroeger of later geconfronteerd met onverwachte gebeurtenissen.

✣  ✣  ✣

In een organisatie dat een proces heeft voorbereid om nieuwe deelstructuren toe te voegen door middel van voorgedefineerde typen deelstructuren, mogelijk gebaseerd op activiteiten, is er altijd de mogelijkheid voor een onvoorzien type. Het kan niet uitvoerbaar zijn om dit nieuwe type activiteit te negeren, maar zonder een gedefineerde manier om voort te gaan kan de organisatie vastlopen in een impasse.

Langlevende en schijnbaar statische organisaties zoals sommige overheidsinstanties hebben mechanismes om zichzelf te veranderen wanneer nodig. Dit proces is echter vaan moeilijk en niet geheel toegesneden op de taak. Het is geen goed idee om een organisatie zeer vaak te veranderen. Tegelijkertijd is de mogelijkheid om de organisatie en haar regels te veranderen een van de beste manieren voor een tirannieke meerderheid om een zwakkere minderheid te onderdrukken.

Daarom:

Neem maatregelen om een pareltaal beschikbaar te hebben voor het ontwerp van nieuwe delen van de organisatie of aanpassingen van bestaande delen, inclusief een proces om dergelijke wijzigingen door te voeren. Maak het proces het moeilijkst om af te sluiten binnen de organisatie.

✣  ✣  ✣

bescherm de zwakken doormiddel van checks and balances.


✣  ✣  ✣