Resultaten uit het verleden

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…je hebt met een aantal anderen hard aan een project gewerkt. De huidige ontwikkelepisode of het project als geheel wordt formeel afgesloten, bijvoorbeeld met een fasefeest. Op dit moment zijn er echter geen materiële of financiële zaken te verdelen. Van beloon succes is dus nog geen sprake.

✣  ✣  ✣

Het voelt goed en het is redelijk om—later, zodra er wel geld of goederen te verdelen zijn—iedereen die ooit heeft bijgedragen aan het succes, daarvoor billijk te belonen. Zelfs als het project ondertussen allemaal nieuwe spelers heeft en je ondertussen niet meer weet wie wat precies heeft bijgedragen.

Wat ooit met veel vuur en vlam is ontstaan, blijkt later echt resultaten op te leveren. Ondertussen zijn al een of meer ontwikkelepisodes achter de rug, die elk netjes zijn en formeel zijn afgesloten. Bijvoorbeeld met een fasefeest.

Maar mensen komen en mensen gaan, en later heb je ook geen idee meer hoe je dan de buit in alle redelijkheid kan verdelen onder iedereen die, op welke manier en wanneer dan ook, ooit heeft bijgedragen. Geef je ze niks, dan krijg je scheve ogen. Geef je ze teveel, dan doe je weer anderen tekort.

Daarom:

Sluit elke ontwikkelepisode af met een formele oprechte deelgeving en onthoud die verdeling, bijvoorbeeld met een Wiki als notaris. Gebruik dat dan later, om het deel van de opbrengst dat je dan daarvoor beschikbaar hebt gemaakt, te verdelen.

✣  ✣  ✣✣  ✣  ✣In stappen:

  1. Bepaal een fictief, maar realistisch bedrag voor de oprechte deelgeving. Het fictieve bedrag verhoogt de ernst en het realisme van het verdelen.
  2. Doe de oprechte deelgeving.
  3. Noteer de zo ontstane verdeling en gebruik deze later weer op het juiste moment tijdens de oprechte deelgeving van dat moment.

Gebruik eventueel de fiches van stemgeld om het geheel nog realistischer te laten voelen.

Een Wiki als notaris is een prima instrument om die resultaten voor het nageslacht te bewaren.

Daarom in één regelVerreken de oprechte deelgeving van de vorige keer tijdens deze. +
Is een parelOntwikkelepisode +, Fasefeest +, Beloon succes +, Oprechte deelgeving +, Wiki als notaris + en Stemgeld +
ThemaGeldsystemen +
Wens in één regelBillijke verdeling van geld of goederen over deelgevers. +