Uitnodiging tot deelgeving

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…een nieuw initiatief, project of programma.

✣  ✣  ✣

Je wilt een kleine kern van toegewijde en mogelijk nog niet terzakekundige mensen verzamelen die een nieuw wiki-initatief leven inblaast.

De eenvoudigste manier om mensen bij een gemeenschappelijk initiatief te betrekken is ze ervoor uit te nodigen. Mensen uitnodigen om een wiki te gebruiken is een goede manier om ze door hun eerste gebruik te gidsen.

Vroege vogels zijn van nature vurig om nieuwe gereedschappen uit te proberen, maar de meeste mensen niet voor uiteenlopende redenen. Sommigen zijn afkerig van risico, sommigen hebben voorkeur voor training voordat ze met iets nieuws aan de slag gaan en sommigen zijn gewoon te druk. Een uitnodiging schept een gelegenheid om de proef op de som te nemen met een wiki en geeft ze de verzekering dat er een terzakekundig iemand is die ze met raad en daad ter zijde kan staan om ze op weg te helpen.

Daarom:

Nodig die mensen uit die zichzelf al aangeboden hebben als wikignoom, wikihovenier of wikituinier.

✣  ✣  ✣

Biedt ze een beknopte informele training aan. Een beknopte training is een goede manier om een wiki te introduceren en te bespreken hoe het kan voorzien in bepaalde behoeften.

Leg kort uit wat er nodig is in de wiki en welke waardevolle informatie de nieuwkomer kan toevoegen of wijzigen. zaai met inhoud verlaagt de drempel omdat het aanpassen van bestaande informatie makkelijker is dan het vullen van een blanko pagina en omdat het een betere manier om te leren hoe je aanpassingen maakt.

Gebruik de wiki als informatiespons voor bestaande informatie door documenten in Word, OpenOffice, intranet of PDF beschikbaar te hebben en te converteren naar de wiki via een eenvoudige knip-en-plak aktie.

Gebruik een zandbak om veilig te kunnen stoeien met verschillende mogelijkheden en de grenzen van het systeem te verkennen. Als je met meerdere mensen in dezelfde wiki speelt, overweeg dan om iedereen zijn of haar persoonlijke wikipagina als eerste te maken, inclusief een pasfoto, korte biografie, contactinformatie, link naar de eigen blog en website, etc.


✣  ✣  ✣


Web: Invitation - Wiki Patterns