2x2-vragen

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…de waan van de dag. Je bent met zijn allen druk bezig en vraagt elkaar af “Waarom doen we dit?”. Je voelt, weet zelfs dat er meer is, dat het anders kan.

✣  ✣  ✣

Globale ambities en concrete activiteiten zijn niet altijd makkelijk aan elkaar te verbinden. Je wilt inhoudelijk richting bepalen, aandacht geven aan de essentie om zo van ambitie naar resultaat bewegen.

Vaak bestaan persoonlijke doelen uit een vage richting of een abstract idee. Toch zijn zowel ambities als activiteiten als resultaten belangrijk in het werk. De 2x2-vragenmethodiek kan helpen bij het verhelderen van resultaten en activiteiten naar aanleiding van ambities. De 2x2-vragen is een tool om inhoudelijk richting te bepalen in bijvoorbeeld een netwerk. Door vier vragen te stellen richt je de aandacht op de essentie. In vier stappen ga je van ambitie naar resultaat.

De vier vragen:

  1. Waarom is wat je wilt belangrijk?
  2. Wat zie je als resultaat?
  3. Wat heb je nodig en wat moet je kunnen om dat resultaat te bereiken?
  4. Wat ga je als eerste doen?

Toelichting bij de vragen

  1. Belang—Vraag 1 is van belang om te focussen. Het gaat om de redenen waarom je iets wilt. Je maakt als het ware de wereld kleiner: ‘dáárom is het belangrijk. Dít is waar het om draait.’ Het is belangrijk voor ogen te hebben waarom je iets doet. Het moet urgentie hebben.
  2. Resultaat—Bij Vraag 2 gaat het om het resultaat dat je wilt bereiken. Het gaat om wat je werkelijk te doen staat. Het resultaat is niet wat je moet, het is wat je wilt bereiken.

En wat je dan ziet gebeuren, als lukt wat je echt wilt. Hier loont het om die eindsituatie te ontwerpen, bijvoorbeeld aan de hand van één of meer concrete voorbeeldsituaties. Dan kun je vaststellen waar het echt op aankomt.

  1. Condities en bekwaamheden—Vraag 3 stel je wanneer je wilt weten: als ik dan weet wat me te doen staat, wat heb ik dan nodig? Zie het als een expeditie die je, samen met anderen, gaat ondernemen. Voor jezelf stel je dan de vraag: wat heb ik nodig, als ik echt wil slagen in mijn opzet? Wat heb ik dan nodig aan bekwaamheden, wat moet ik kunnen? Als je die vraag, wellicht samen met een collega, hebt beantwoord, is het van belang om te bekijken hoe je die benodigde vaardigheden ook echt kunt ontwikkelen.
  2. Actie—Bij Vraag 4 gaat het erom nu meteen ook echt iets te doén met wat je hebt bedacht en besproken. Afspraken maken over de eerste en volgende stappen, daar komt het op aan!

Daarom:

Zoek zowel individueel als met z'n allen de antwoorden op de volgende vier vragen: 1) Waarom is wat je wilt belangrijk? 2)Wat zie je als resultaat? 3) Wat heb je nodig en wat moet je kunnen om dat resultaat te bereiken? 4) Wat ga je als eerste doen?

✣  ✣  ✣

Vang de antwoorden in een hoshin kanri, vurig verlangen en/of grootse gevaarlijke gedurfde doel. Het stellen van vragen die er toe doen helpen ook met zingeven.


✣  ✣  ✣Zie ook:

Feiten over 2x2-vragen
AuteurK. van Ginkel +, P.J. van Wijngaarden + en Christiaan de Vries +
BronToolkit interactieve benadering +
Daarom in één regelZoek alleen en samen antwoord op het waarom, de resultaten, de middelen en de eerste stap naar het doel. +
Is een parelNu meteen +, Hoshin kanri +, Vurig verlangen +, Grootse gevaarlijke gedurfde doel + en Vragen die er toe doen +
ThemaCreëren + en Zingeven +
Wens in één regelAandacht geven aan de essentie en van ambitie naar resultaat bewegen. +