Dwarse vraag

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…in gesprek met anderen ben je het oneens met de richting van het gesprek of standpunten van anderen. Het is moeilijk om je mond dicht te houden. Je voelt het als je verantwoordelijkheid en mogelijk recht om op te staan en iets te zeggen wat er dwars tegenin gaat.

✣  ✣  ✣

Je wilt ergens dwars tegenin gaan terwijl jouw opmerking als waardevol ervaren wordt.

Hoe vaak zit je niet in vergaderingen met een briljant idee maar zonder enig benul over hoe en wanneer je jouw idee in kan brengen? Of je realiseert je halverwege de vergadering dat je collega de plank volledig misslaat. Of, erger nog, je knikt en glimlacht in overeenstemming terwijl je je afvraagt waar het gesprek in vredesnaam over gaat.

  • 'Wees direct en stel ongezouten en onverbloemd je dwarse vraag: Met alle respect ben ik het oneens met die beoordeling, Jan. Of: Mijn ervaring is echter behoorlijk anders… ik vind het team enorm boeiend.
  • Wees behoedzaam, terughoudend of zelfs achterdochtig: Sta me toe even de advocaat van de duivel te spelen. Stel dat we… precies de tegenovergestelde aanpak kiezen en direct mail marketing gebruiken in plaats van uitsluitend op sociale media re steunen? Of: Ik zet even de zwarte hoed op… en vraag me af hoe we in vredesnaam in 2 maanden 1.000 deelnemers bij elkaar krijgen?!
  • Wees uitdagend en provocatief: Ik gooi eens een draaibal… en daag de aanname dat wij deze overeenkomst moeten nemen uit.

Voor jezelf opkomen in bijeenkomsten—interjecteren, iemand corrigeren of om opheldering vragen—kan bijzonder intimiderend zijn. Een paar handige zinnen geven je het vertrouwen, de moed en de instrumenten die je nodig hebt om jouw gedachten en meningen effectief te interjecteren in groepssituaties en bijeenkomsten.

Daarom:

Stel een dwarsliggende vraag meedogenvol direct, terughoudend of uitdagend.

✣  ✣  ✣

Stel een boogbalvraag als je jouw briljante vraag wilt injecteren in het gesprek. Ben je de draad of kluts kwijt? Stel dan een verhelderende vraag.

Uiteindelijk zal je effectiever en waardevoller in bijeenkomsten voor jezelf op kunnen komen terwijl je je ook goed voelt. Of je nou een nieuw idee in wil brengen, een misvatting wilt corrigeren of je zelf op de hoogte wilt stellen en actueel wilt blijven op wat er echt aan de gang is. Je hebt het aan jezelf en je team te danken om iedereen haar volle potentieel bij te laten dragen. Het is veel minder intimiderend dan je denkt.


✣  ✣  ✣


Web: How to Interject in a MeetingFeiten over Dwarse vraag
AuteurJodi Glickman +
BronHarvard Business Review +
Daarom in één regelStel een dwarsliggende vraag meedogenvol direct, terughoudend of uitdagend. +
Is een parelDwarse vraag +, Zwarte hoed +, Boogbalvraag + en Verhelderende vraag +
ThemaCommuniceren +, Leiden + en Samenwerken +
VertalerGebruiker:Martien +
Wens in één regelJe wilt ergens dwars tegenin gaan terwijl jouw opmerking als waardevol ervaren wordt. +