Verhelderende vraag

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…in een gesprek of vergadering heb je geen idee waarover het gaat. Je kan later binnengekomen zijn, precies op het verkeerde moment afgedwaald zijn of eenvoudigweg nooit veel over het onderwerp geweten hebben. Je voelt jezelf steeds meer achterlopen en in een donkere hoek verdwijnen terwijl de vergadering doorloopt. Hoe langer je om opheldering vraagt, hoe moeilijker het wordt om weer zinnig aan te haken in het gesprek.

✣  ✣  ✣

Snel weer aanhaken in een gesprek of vergadering en zinvol meedoen.

Hoe vaak zit je niet in vergaderingen met een briljant idee maar zonder enig benul over hoe en wanneer je jouw idee in kan brengen? Of je realiseert je halverwege de vergadering dat je collega de plank volledig misslaat. Of, erger nog, je knikt en glimlacht in overeenstemming terwijl je je afvraagt waar het gesprek in vredesnaam over gaat.

Hier zijn een paar goede zinnen die je kunt gebruiken zodra je de volgende keer de draad kwijt bent tijdens een vergadering of een gesprek:

  • Vergeef me als ik achter de zaken aanloop, maar ik ben een beetje in verwarring. Kan je me vertellen welk marketingprogramma we nu behandelen?
  • Ik weet niet helemaal zeker of ik je volg. Hoeveel deelnemers verwachten we voor de conferentie volgende week?
  • Het spijt me als dit voor iedereen overduidelijk is, maar kan je me uitleggen waar CAFE voor staat?
  • Vergeef me mijn onwetendheid, maar ik snap nog steeds niet waarom… we niet met het spoor gaan maar met de vrachtwagen.

Anderen zullen je vaak dankbaar zijn voor jouw lef om de vraag te stellen. Je krijgt die terugkoppeling vaak direct, tijdens het gesprek, of in een onderonsje achteraf. Zo'n compliment versterkt je zelfvertrouwen. Die je best om zo'n compliment om te zetten naar kudos.

Daarom:

Toon je verwarring of onwetendheid, vraag vergiffenis en heb de lef om jouw verhelderende vraag te stellen.

✣  ✣  ✣

Stel een dwarse vraag als je het oneens bent met iemand of ‘gooi’ een boogbalvraag als je jouw briljante idee voor wilt stellen.


✣  ✣  ✣


Web: How to Interject in a MeetingAuteurJodi Glickman +
Daarom in één regelToon je verwarring of onwetendheid en heb de lef om jouw verhelderende vraag te stellen. +
Is een parelKudos +, Dwarse vraag + en Boogbalvraag +
ThemaCommuniceren +, Leiden + en Samenwerken +
VertalerMartien van Steenbergen +
Wens in één regelSnel weer aanhaken in een gesprek of vergadering. +