Moerstaal

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken
Moerstaal.jpg


…tekst—uitgesproken, opgeschreven—op je website, in een tijdschrift, op een weblog, op een podcast. Voor een werkelijk goed begrip, direct en inzichtelijk is zorgvuldig taalgebruik belangrijk.

✣  ✣  ✣

Vaktaal, jargon en een onnodig complex vocabulaire verhullen vaak meer dan ze verhelderen.

Een samenhangend gebruik van een specifieke schrijfstijl en persoonlijkheid geeft het woord een bepaalde identiteit. beeldspraak spreekt letterlijk tot de verbeelding, en de meeste mensen zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Bijvoorbeeld: "er zijn een een aantal paden die we kunnen bewandelen" spreekt meer tot de verbeelding dan "er zijn een aantal alternatieven".

Daarom:

Spreek je moerstaal. Gebruik alleen woorden die je moeder meteen begrijpt. Moerstaal is oorspronkelijk taalgebruik. Gebruik de begrippen in hun zuivere betekenis.

✣  ✣  ✣

schrijven is schrappen, dus scherp je teksten aan met Ochams scheermes. Knip alle jargon, bedrijfsgebabbel en alle tekst die om de essentie heendraait eruit. Oefen je bijvoorbeeld met het schrijven van een minisage van percies 50 woorden of doe de kofferbaktest. Kortom, laat me niet denken.


✣  ✣  ✣Feiten over Moerstaal
Daarom in één regelSpreek je moerstaal en geef tekst en uitleg in gewoon Nederlands. +
Is een parelPersoonlijkheid +, Beeldspraak +, Schrijven is schrappen +, Ochams scheermes +, Minisage +, Kofferbaktest + en Laat me niet denken +
ThemaCommuniceren + en Parelvissen +
Wens in één regelKlare taal spreken: helder, duidelijk en eenvoudig spreken zodat iedereen het begrijpt. +