Uitwisselingsverzoek

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…In een—mogelijk omvangrijk—vaste prijs project onstaan door voortschrijdend inzicht nieuwe wensen en eisen. Het ontwikkelteam heeft ondertussen al een aantal sprints getrokken en de bijbehorende resultaten eisen als verhalen uit de verhalenbundel opgeleverd.

✣  ✣  ✣

Je wilt de nieuwe wensen tegen dezelfde prijs en opleverdatum realiseren en voorrang geven boven andere wensen uit de verhalenbundel.

Voeg ze niet klakkeloos toe aan de bestaande verhalenbundel. Dat maakt het project complexer, duurder en langer. Wissel ze uit tegen bestaande eisen als verhalen uit de verhalenbundel met een vergelijkbare inspanning of kostenplaatje. Voordelen:

  • Budget en opleverdatum blijven hetzelfde. Zowel jij als het ontwikkelteam genieten van het op tijd en binnen budget opleveren van de resultaten.
  • De specificaties zijn flexibel aan te passen op wat jij als klant nodig hebt i.p.v. wat er door jou als klant gevraagd wordt. Daarmee wordt er niet geleverd wat er oorspronkelijk gespecificeerd is, maar wordt er wel dezelfde inspanning geleverd. Als de specificatie gereviseerd is zijn de nieuwe eisen waardevoller, anders had je de specificatie in eerste instante niet eens gewijzigd. Daardoor wordt er iets geleverd dat tenminste zo waardevol is dan oorspronkelijk overeengekomen.
  • De terugkoppellus tussen functionele eisen en hun effecten op tijd en budget wordt verkort zodat ze direct zichtbaar worden—zien is geloven. Jouw projectleider wordt zo meer verantwoordelijk voor budget en timing.

Daarom:

Formuleer de gebruikersverhalen en verhalenkaart en wissel ze uit tegen bestaande eisen met vergelijkbare inspanning en/of kosten uit de verhalenbundel. Schuif de vervallen eisen naar een vervolgproject door. Wissel uitsluitend eisen uit waar het realisatieteam op dit moment niet mee aan de slag is.

✣  ✣  ✣

Ook bekend als “money for nothing, change for free”.


✣  ✣  ✣