Vijf tot zeven werkafspraken

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…begin van een terugblik in een lopend project, bijvoorbeeld aan het eind van een aantal sprints, ontwikkelepisode of project.

✣  ✣  ✣

Een aantal gedragsregels voor constructieve gesprekken met, voor en door het team opstellen en afspreken.

Vestig een verzameling gedragsregels die het team ondersteunen in het voeren van constructieve gesprekken. Zorg ervoor dat teamleden zich verantwoordelijk voelen om op hun interacties toe te zien. Voorzie in kandidaten voor werkafspraken voor de dag als het team ze niet al heeft.

Daarom:

Teamleden werken samen om ideeën te genereren voor effectief gedrag op het werk, en kiezen vervolgens die afspraken die de interacties in of processen van het team gidsen. Maak het team verantwoordelijk voor het eerbiedigen van de werkafspraken en zorg dat ze elkaar erop aan durven te spreken. Hang de werkafspraken op in de projectruimte zodat er makkelijk naar verwezen kan worden.

✣  ✣  ✣✣  ✣  ✣Na welkom, doel en agenda werkt het team in groepen van twee tot vier personen aan voorstellen voor werkafspraken. Om de beurt noemt elke groep haar meest belangrijke voorstel voor werkafspraak. Zodra alle unieke werkafspraken verzameld zijn, helpt de facilitator de groep om de kandidaat werkafspraken aan te vullen en er vijf tot zeven te kiezen en die tot standaard te verheffen.

 1. Leg de activiteit uit: “We gaan een verzameling van vijf tot zeven werkafspraken samenstellen zodat iedereen weet wat hij of zij van de ander mag verwachten tijdens het samen werken. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het eigen gedrag inzake het volgen van de werkafspraken en het is de zaak van het team als geheel om ze onder de aandacht van het team te brengen als er een afspraak geschonden wordt. Het doel van de afspraken is om ons te helpen die gesprekken te hebben die nodig zijn gedurende een terugblik.”
 2. Vorm groepen van twee tot vier mensen.
 3. Vraag elke groep om drie tot vijf werkafspraken te maken die, indien eerbiedigt, het team helpt productieve gesprekken te voeren gedurende de terugblik. Vertel het team dat dit geen alledaagse afspraken zijn—het dienen afspraken te zijn die nieuw gedrag oproepen of afspraken die door de groep nog niet als gewoon gedrag worden ervaren.
 4. Vraag elke groep om de beurt om hun meest belangrijke afspraak te noemen en schrijf ze op een flipkaart. Schrijf de letterlijk woorden zoals ze gebruikt worden door het teamlid. Vang zo van elke groep het unieke voorstel.
 5. Leg uit dat voor de terugblik de groep vijf tot zeven werkafspraken dient te kiezen. Meer dan zeven is te moeilijk om te onthouden en te handhaven.
 6. Als er minder dan drie voorstellen zijn, vraag dan om verhelderende vragen bij elk voorstel totdat de voorstellen voor iedereen helder zijn. Loop elk voorstel af en vraag explicieit om instemming.
 7. Als er meer dan zeven voorstellen zijn, gebruik dan puntstemming om te prioriteren. Geef ieder teamlid drie gekleurde punten om mee te stemmen. Iedereen kan de drie punten naar eigen inzicht bij een of meer voorstellen plakken. Bekrachtig de vijf tot zeven voorstellen op basis van instemming.

Elk team ontwikkelt haar eigen, unieke vijf tot zeven werkafspraken die de unieke aandachtspunten van elk team reflecteren.

Benodigdheden:

 • Tijd:
  • 10–30 minuten, afhankelijk van de grootte van de groep.
 • Materiaal:
  • Flipkaart.
  • Stiften.
  • Gekleurde ronde plakkers.
AuteurEsther Derby + en Diana Larsen +
BronAgile Retrospectives +
Daarom in één regelLaat het team in kleine groepen de voor hun belangrijkste werkafspraak noemen en stem vervolgens voor de vijf tot zeven belangrijkste. Houd elkaar vervolgens scherp op de werkafspraken. +
Is een parelTerugblikken +, Sprint +, Ontwikkelepisode +, Welkom, doel en agenda +, Vijf tot zeven werkafspraken +, Instemming + en Puntstemming +
ThemaCreëren +, Gemeenschappen +, Kwartiermaken +, Projectleiden +, Samenwerken + en Terugblikken +
VertalerGebruiker:Martien +
Wens in één regelEen aantal gedragsregels voor constructieve gesprekken met, voor en door het team opstellen en afspreken. +