Vrije structuur

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…Een bijeenkomst, een organisatie. Of gegevens, informatie, kennis en wijsheid in elektronische vorm.

✣  ✣  ✣

Snel, efficiënt en doeltreffend de juiste dingen doen of de juiste informatie vinden.

Krachten:

  • Te weinig structuur leidt tot chaos.
  • Te veel structuur leidt tot verstarring.

Beiden zijn de dood in de pot. Een vrije structuur levert je de speelregels om van het ene geheel naar het volgende te ontvouwen.

Daarom:

Breng bij bijeenkomsten en organisaties een generatieve structuur aan door zelforganiserende speelregels te honoreren die het generatieproces faciliteren en catalyseren. Breng bij informatie net voldoende structuur aan in de vorm van categorieën, tags en taxonomieën zodat grazers niet verdwalen. Voorkom grote en zware taxonomieën, en voorkom ongebreidelde groei van folksonomieën. Zorg daarmee voor maximale samenhang en minimale koppeling.

✣  ✣  ✣✣  ✣  ✣De vrije structuur van een onconferentie met bliksempraat of een serie van pecha kucha presentaties zijn prachtige voorbeelden. Ook het gebruik van instrumenten zoals een Wiki leidt, mits meedogenloos liefdevol gefaciliteerd tot prachtige resultaten met Wikipedia als een van de mooiste voorbeelden.

De drie tot vijf waarden voor de groep en de beginselen ondersteunen daarbij de ontwikkelrichting en het nemen van beslissingen. Groeit het geheel aan organisatie groter, dan is holacratie een besturingssysteem dat daarbij het geheel in goede banen kan leiden.

… In een Wiki kun je mooi met een Wiki bus tour bezoekers langs de belangrijkste plaatsen rondom een specifiek thema leiden.