Wikignoom

Uit Pareltaal
(Doorverwezen vanaf Wikignomen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…wie schrijft die blijft en zorgt voor onstuimige, bruisende groei van een wiki.

✣  ✣  ✣

Honderd jaar later… Wat bedoelden ze hier eigenlijk? Kwam die dialoog tot een conclusie? Lijkt wat er hier staat niet erg op wat er daar staat? Waarom heet dat dan niet ongeveer het zelfde??! Je wilt door de bomen het bos kunnen zien. En je wilt op weg geholpen worden als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Een Wikignoom is een rol van iemand die, zonder de intentie van de oorspronkelijke auteurs geweld aan te doen, de structuur van de wiki verbetert. Dit gebeurt meestal door pagina's te hernoemen, pagina's in stukken te knippen zodat ze kort en overzichtelijk blijven (en er nieuwe wikinamen ontstaan die weer kunnen bijdragen aan herbruikbare memes zoals bij voorbeeld te vinden in de parelboerderij. Soms gebeurt dit ook door wijzigingen in de tekst aan te brengen.

wikignomen zijn zeer belangrijk voor het succes van een wiki omdat ze de waarde van ieders bijdragen vergroten door:

 • cosmetische wijzigingen die voorkomen dat de wiki overwoekerd worden door ‘onkruid’ (tiep-, spel- en grammaticale fouten, slecht geconstrueerde zinnen en alinea's);
 • verwijzingen toevoegen of repareren zodat alle inhoud goed navigeerbaar en vindbaar is;
 • pagina's te hernoemen naar een duidelijker, sprekender, uniekere naam;
 • herstructurering van pagina's en inhoud en het onderhouden van een terreinkaart;
 • rubricering en categorisering van pagina's en beeldmateriaal waardoor trekpleisters ontstaan voor gerelateerde informatie, eventueel aangevuld met een woordenwolk.
 • de stroom en helderheid van inhoud verbeteren ten gunste van de leesbaarheid;
 • een leidend voorbeeld te zijn voor andere gebruikers met betrekking tot hoe en wanneer de wiki te gebruiken.

wikignomem neigen naar zelfselectie. Zij zijn de mensen die oog hebben voor detail, zich storen aan rommel en de kleine bewerkingen doen die nodig zijn om voortdurend de kwaliteit van je wiki te verbeteren.

Manieren om het gedrag van een wikignoom aan te sporen:

 • Geef kudos zodra je iemand verbeteringen aan ziet brengen, en spoor ze aan; kudos kosten niets en worden meestal zeer dankbaar aanvaard en hebben een grote waarde voor de ontvanger.
 • Toon hoe je kleine fouten kunt herstellen zodra iemand je wijst op kleine fouten in de wiki—kortom, leer iemand vissen middels voor doen, samen doen, zelf doen;
 • Maak bewerken van een pagina overduidelijk en eenvoudig.
 • Spoor geïnteresseerden aan in liefde, lef en leiderschap en maak overduidelijk dat er geen enkele drempel is voor wie dan ook om een pagina te bewerken ten behoeve van verbeteringen.
 • Organiseer regelmatige bijeenkomst voor wikignomen en kies één van hen als teamleider van die bijeenkomsten.
 • Verzamel vijf wikignomen laat ieder zich één dag van de week ontfermen over de wiki.
 • Schrijf een dagelijkse koppensneller en distribueer die via een postlijst. Laat elk van de wikignomen bij toerbeurt de rol van koppensneller vervullen.

Daarnaast helpen wikignomen anderen vaak met het juiste gebruik van een wiki.

Daarom:

Koester de Wiki-elven die ’s nachts, terwijl je slaapt, langskomen om je gedachten te her-ordenen met een vrije structuur, zodat ze langer houdbaar blijven en je de weg niet kwijtraakt.

✣  ✣  ✣

Een terreinkaart is één van de resultaten van het noeste bijdragen van een Wikignoom. De Wikifee luistert het geheel op met beeld en grafiek.

De wikignoom kan ook een toegewijd kampioen zijn, maar meestal zijn dit gescheiden rollen. Een toegewijd kampioen voert de wiki de organisatie in terwijl een wikignoom helpt met tuinieren zodra de wiki is ingevoerd.

Vraag een huurling schrijver om in korte tijd een kritische massa aan inhoud toe te voegen aan de wiki.


✣  ✣  ✣


Web: Wikignome