Klantklaar

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


…een project waarover je vroeg of laat met de "buitenwereld" en je klanten moet communiceren. En dat terwijl je nog niet precies weet hoe het geheel er straks uit gaat zien.

✣  ✣  ✣

Onduidelijkheid over het precieze eindresultaat, leidt vaak tot veel discussie. Soms is deze oeverloos. Dit gaat ten koste van de snelheid. Tot aan de assen in de modder. Je wilt aan de slag en weten waar je naar toe gaat. Je wilt altijd de mogelijkheid hebben bij te sturen.

Hoe concreter je iets kunt maken, hoe makkelijker wordt de dialoog erover. Sla een paal in de grond en iedereen kan daar zijn zegje over doen.

  • Staat de paal op de goede plek?
  • Is de paal uit het juiste hout gesneden?
  • Staat de paal diep genoeg in de grond?
  • Maak het project concreet en voer de dialoog erover.

Communiceer in voordelen en verplaats je in de primaire doelgroep en andere gebruikers of rollen:

Als rol wil ik oplossing zodat voordeel.

Bojvoorbeeld:

Als biker wil ik lichtgewicht terreinbanden zodat ik zelfs met een "lekke" band door kan rijden en geen tijd verlies.

Daarom:

Schrijf elk voorstel dat je doet, zo alsof je het meteen openbaar gaat maken zodat het klaar voor je klant is en klaar voor de omgeving, voor de buitenwereld. Richt je daarbij op levendige persona's. Beperk je tot de essentie door een minisage te schrijven en leg de voordelen uit in gewoon Nederlands.

✣  ✣  ✣✣  ✣  ✣

Verdere gedachten:
Maak het project zo concreet mogelijk voor je uiteindelijke publiek, terwijl je er vervolgens op basis van instemming en voortschrijdend inzicht aan blijft schaven en buigen. Zo voorkom je oeverloze discussies en help je anderen ook concreet te worden en draag je bij aan gemeenschappelijke beeldvorming.

Blijf in dialoog en ontwijk oeverloze en vaak zinloze discussies. Voer een formeel respectvol debat voor echt taaie zaken, waarbij de onderste steen boven moet komen en waarbij je alles onder ogen moet en wilt zien.

Versla, indien zinnig, direct na afloop van een wereldcafé of vissenkomdialoog de uitkomsten met de parel klantklaar.