Semantische wiki

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken
Semantische-wiki.jpg


…een praktijkgemeenschap met veel kennis, kunde en ervaring.

✣  ✣  ✣

Al doende leer je. Die ervaring wil je graag delen met geestverwanten zodat het wiel niet telkens opnieuw uitgevonden wordt. Je wilt je kennis op een makkelijke manier in een vrije structuur vangen.

De principes van een wiki stimuleren de realisatie van het semantische web stimuleren.

Aardnoot » Tim Berners-Lee, een der grondleggers van internet, schreef in 2001 voor het eerst over het semantische web. Berners-Lee meent dat zoekmachines zo intelligent kunnen worden gemaakt dat ze begrijpen wat een gebruiker met een zoekterm bedoelt en aldus een relevanter resultaat kunnen geven. Het web moet dan echter wel semantische principes worden bijgebracht. Dat is waar wiki`s van pas komen. Een wiki is een laagdrempelige plek waar mensen in een open en kritische sfeer kennis delen. Het bekendste voorbeeld is de online encyclopedie Wikipedia.

In het semantische web moeten zoekmachines betekenis geven aan informatie. Tevens heeft het web een belevingswereld nodig om verbinding te leggen tussen de miljarden websites. Een belevingswereld is een reeks definities die begrippen en de relatie daartussen verklaart.

Inmiddels zijn er diverse semantische wiki's actief, zoals Semantic MediaWiki. De wiki-technologie blijkt geschikt te zijn om het semantische web ook praktisch toepasbaar te maken buiten de laboratoria.

Daarom:

Breng de belevingswereld van de praktijkgemeenschap in kaart. Zet een wiki op waarin relevante informatie met een vrije structuur wordt opgeslagen. Maak elk facet via geleide navigatie makkelijk toegankelijk.

✣  ✣  ✣

Goede handleidingen en een heldere terreinkaart maken het ook voor beginnende gebruikers een prettig instrument om praktijkkennis op te doen en te verslaan.


✣  ✣  ✣

Feiten over Semantische wiki
AuteurMartien van Steenbergen +
Daarom in één regelVang kennis en pratktijkinformatie in een vrij struktuur en geef betekenis aan de gegevens. +
Is een parelVrije structuur +, Wiki +, Belevingswereld +, Semantische wiki +, Praktijkgemeenschap +, Geleide navigatie + en Terreinkaart +
ThemaInstrumenten +
Wens in één regelPraktische wijsheid vangen in een vrije struktuur. +