Blog en wiki voor administratiekantoor

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


Een stukje bij beetje verhaal over de zin van sociale software voor het groeien en bloeien van een gemeenschap ("community").

Kip en ei

Zodra er ergens behoefte ontstaat aan een plek voor digitale samenwerking is mijn primaire reflex om een blog of een Wiki op te zetten. En meestal beiden. Welke als eerste hangt af van het primaire doel op lange termijn. Dus eigenlijk van je grootse gevaarlijke gedurfde doel.

In eerste instantie een weblog als hoofdingang opzetten werkt goed als het de bedoeling is om een gemeenschap ('community') te voorzien van nieuws en informatie. Daarmee start je snel en doeltreffend een handig informatiekanaal, met enige interactiviteit doordat lezers reacties kunnen plaatsen.

Is een aanpak met een vrije structuur gewenst, dan is een Wiki als hoofdingang een ideaal instrument.

Beiden tegelijk opzetten is nog mooier. Of het een weblog als hoofdingang of een Wiki als hoofdingang wordt, is afhankelijk van het primaire doel op lange termijn. Laat ze intensief naar elkaar verwijzen, zodat ze elkaar versterken.

Geen stijl

Geef zowel Wiki als weblog beiden dezelfde "skin" (look & feel of heldere huisstijl). Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan bij de AardSource Blog en de AardSource Wiki—beiden maken gebruik van de MistyLook-stijl.

Eigenlijk doe ik alles met WordPress en MediaWiki. De home page van AardRock is een WordPress blog. De projecten die ik vanuit AardRock heb gedaan ondersteun ik weer vanuit de AardRock Wiki.

Zo heb ik bijvoorbeeld in diezelfde Wiki de projecten Cheetah en Aloha ondersteund. Zoals je kan zien hebben deze twee ook dezelfde stijl (naar eigen ontwerp). Je ziet en merkt niet of nauwelijks verschil tussen de twee.

Evenzo is ook mijn eigen blog op http://martien.aardrock.com een WordPress blog.

Kortom, sterk merk met een heldere huisstijl en help lezers met het snel, prettig en doeltreffend vinden van de juiste informatie, vorm zo een goede basis voor een gevaarlijke drinkplaats.

Familie van

Gebruik altijd een Wiki per project. Dat houdt de verschillende projecten mooi gescheiden. Maak van al die Wiki's vervolgens een Wikifamilie, zodat ze makkelijk naar elkaar kunnen refereren en daarmee een complex web vormen van elkaar versterkende Wiki's, terwijl ze zich tegelijkertijd onafhankelijk van elkaar en op eigen snelheid kunnen ontwikkelen. Alles in één Wiki gooien leidt namelijk tot een rommelig en moeilijk onderhoudbaar geheel. Zo zorg je voor maximale samenhang en minimale koppeling.

Ook op Aardbron bijvoorbeeld gebruiken we een combinatie van weblog en Wiki. Aardbron gebruikt we de weblog als hoofdingang. De Wiki op Aardnoot verzamelt daarnaast meer gestructureerde en neutrale informatie van algemeen belang. De Aardnoot-Wiki experimenteert ook met een zogenaamde semantische wiki om nog meer betekenis en structuur aan te kunnen brengen. Naast deze publiek toegankelijke Wiki-familie wordt ook nog een privé-Wiki voor interne projectontwikkeling gebruikt. Deze Wiki heeft een eigen artiesteningang.

Groei een gemeenschap

De grootste uitdaging voor zowel weblog als Wiki is—naast de redactionele en structurele—het ontkiemen, groeien en bloeien van een actieve community rondom beiden.

Koester een Wikignoom en Wikifee voor de redactionele en structurele uitdaging. Het helpt enorm in een gezond ontwikkelingsproces. Deze twee zorgen voor de juiste vrije structuur en categorieën, codex en beelden (verhelderende illustraties en foto's), die als katalysator werken voor een bloeiend web van informatie en samenwerking. Uiteraard in combinatie met de eerder genoemde heldere huisstijl.

Een gemeenschap bouw je niet, die groei je. Het ontkiemen, groeien en bloeien van een gemeenschap is een vak apart. ANWB, Consumentenbond, Wikipedia en Hyves zijn voorbeelden van grootschalige en florerende gemeenschappen. Daarnaast wemelt het van de vele kleine gemeenschappen. De meeste initiatieven tot gemeenschappen sterven echter een vroege dood.

Een gezonde gemeenschapszin ligt aan de basis voor het ontkiemen van zo'n gemeenschap. organisatie volgt activiteiten zorgt er vervolgens voor dat de gemeenschap zich voortdurend kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en nieuwe inzichten en dat verantwoordelijkheden belegd zijn bij de beslissers dichtbij de actie.

organisatie volgt geografie zorgt er vervolgens voor dat ook aan lokale belangen tegemoet gekomen wordt onder de paraplu van het grotere geheel, uitgestippeld door de beslissers met breed overzicht. Ga tot aan het gaatje totdat de gemeenschap in staat is zichzelf op eigen kracht verder te ontwikkelen.

Omdat je waarschijnlijk ZZP-ers in je netwerk hebt, die tot op zekere hoogte elkaars concurrenten zijn, kan je met een gevaarlijke drinkplaats een sterk merk in de markt zetten, door een gemeenschappelijk logo aan te bieden. De Wiki vormt daarbij een veilige plaats om te delen. De parel groei de markt helpt door dit logo en de Wiki met het overstijgen van de individuele verschillen in belang.

laat de markt beslissen op het moment dat er voldoende kritische massa is. sterk merk tegelijkertijd.

Praat Pareltaal

Zoals je hebt kunnen merken maak ik ook veel gebruik van parels en de pareltaal. Alweer een Wiki die praktische kennis vangt in een weefsel van elementaire en behapbare brokjes, waar iedereen gebruik van kan maken en waar iedereen voor wordt uitgenodigd om bij te dragen.

Ik zie de ontwikkeling van een levendige pareltaal voor administratie, financiën en belastingen al voor me, met vele parels voor een gezonde financiële administratie van ZZP-ers en VOFs.

Aan de slag

Zoals je ziet zijn Wiki's en weblogs uitmuntende "Life Hack" instrumenten voor project-, organisatie- en gemeenschapsontwikkeling. De volgende stap is een vrij-blijvende ont-moeting om te onderzoeken hoe we elkaar kunnen helpen hier.

Ik kijk uit naar je spoedige reactie en een voorspoedige betrokkenheid met de vervulling van jouw wensen voor een blog en een Wiki voor de Result gemeenschap. Ik kan hier voorlopig twee dagen in de week tijd voor vrijmaken.

Succes en plezier,
Martien-handtekening.png
Martien van Steenbergen. 06 53 54 59 60