Cirkel

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen



Cirkel-meeting-rounded.jpg


…een spannend project.

✣  ✣  ✣

Zinnige en regelmatige bijeenkomst met een goede spirit en lekkere energie.


Daarom:

Gebruik de hartslag als basis voor regelmatige bijeenkomsten om de voortgang en continue stroom van resultaten te borgen. Zet de stoelen in de vorm van een cirkel zodat je elkaar allemaal kan zien. Haal bij voorkeur de tafels weg.

✣  ✣  ✣

Begin elke cirkel met een check in en sluit af met een check out. Gebruik een spreekstok voor een zelforganiserende dialoog waarbij ieder zijn zegje kan doen. Oh ja, kleppen dicht.


✣  ✣  ✣




Betrek iedereen bij de vergadering en voorkom dat één-op-één gesprekken zich afzonderen van de rest en daarmee het geheel storen.

De gebruikelijke vergadertechnieken en cultus boden ons onvoldoende richting en doeltreffendheid. Ondanks alle positiviteit en realisme bleef het 'brengen en halen' moeizaam verlopen. Agenda's, notulen en aanwezigheid zijn niet langer bepalend om de voortgang en de kwaliteit te waarborgen.

De gelijkwaardigheid in de groep en het innerlijk respect naar jezelf, de ander en het onderwerp zorgen voor meer kalmte. Je wordt je ineens bewust van je zithouding vanuit dat respect.

Ieder krijgt de gelegenheid iets te zeggen—ieder zijn zegje. Sterker gezegd: je voelt van binnenuit dat je op een gegeven moment iets moet zeggen. Een natuurlijke aandrang vanuit jouw systeem.


Instructie

We zitten met elkaar in een kring of cirkel en er is een spreekstok. Voordat we als groepsleden besluiten nemen, zorgen we dat we ons betrokken voelen bij elkaar. Op deze manier ontstaan krachtige beslissingen.

Deze stappen zijn eenvoudig en makkelijk toe te passen.

  • in de groep zijn wij gelijkwaardig aan elkaar;
  • ik start met een halve minuut stilte;
  • ik voel mijn beide voeten op de vloer;
  • ik ben open en geheel in het hier en nu;
  • ik luister eerst, ben kort stil en reageer daarna op positieve wijze;
  • ik spreek alleen wanneer ik de spreekstok heb;
  • ik spreek uit mijn hart;
  • ik spreek uit zelfrespect en ik respecteer de ander;
  • ik check of ik de ander goed begrijp door open vragen te stellen;
  • ik wacht tot iedereen heeft gesproken;
  • ik ben de verandering die ik wil zien.

Als je met elkaar op deze wijze het thema, onderwerp, probleem bespreekt dan heeft dit een krachtige uitwerking om gezamenlijk verder te komen in je aanpak, ontwikkeling of plannenmakerij.


De dialoog zorgt voor meer rust en kalmte, de groepsleden tonen meer geduld, ontwikkelen meer innerlijk respect, delen met elkaar de energie, de twijfels en de kracht doordat je in elkaars energieveld zit en het het vraagstuk naast je hebt.

Als oefening voor de thuissituatie zou je je kunnen voorstellen: partners die elkaar hartgrondig (uit de grond van hun hart dus) willen bijpraten om tot de gewenste verandering te komen. Of puber en ouder.

Wat gebeurt er met jouw eigen systeem (denken-voelen-doen) op het moment dat je naast elkaar gaat zitten en beide voeten op de vloer plaatst en dat contact tussen voetzolen en vloer blijft bestendigen??? Tevens begin je niet direct elkaar 'aan te vliegen' maar zucht je een paar keer om daarna de aandacht even te verplaatsen naar jouw adembeweging.

Na een minuut begint iemand te spreken met de intentie zoals die hier kort staat te lezen.

Ik ben ervan overtuigd dat je zo natuurlijk en vertrouwd hier jouw eigen cirkel gaat zien ontstaan in zoveel verschillende situaties. En kijk maar wat het je brengt. Welke verandering ben je zelf?

Heb je meer interesse om dit verder te onderzoeken kijk dan ook op de website van Geweldloze Communicatie [1]of op de website van World Dialoque Foundation [2].