Doe voedsel

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springenDo-food-team.jpg


…als ambassadeur of toegewijd kampioen heb je een samenscholing georganiseerd om een nieuw idee te introduceren. Leden van de gemeenschap zijn vrij om al of niet te komen. Je hebt je hulpbronnen van jezelf of van de lokale sponsor of bedrijfsengel.

✣  ✣  ✣

Gemeenschappelijk een maaltijd genieten maakt mensen prettiger in de omgang en versnelt en versoepelt de uitwisseling van gedachten, visies en ideeën en creëert een gevoel van saamhorigheid.

Onderzoek toont aan we gesteld raken op anderen en op de dingen die we ervaren terwijl we eten. Zelfs in oude tijden zie je dat mensen het belang van samen het brood delen begrepen. Het delen van voedsel speelt bijna in alle menselijke samenlevingen een vitale rol. Het bindt mensen samen en verhoogt het groepsgevoel. Voedsel verandert een bijeenkomst in een evenement. Het eten alleen al is door haar natuur een teken van vriendschap.

Voedsel draagt bij aan gezonde gemeenschapszin onder de deelgevers. Omdat iedereen wel fan is van gratis voedsel kan het mensen aantrekken. Het verandert een anders gewone bijeenkomst of saaie presentatie in een speciale gebeurtenis.

Als je bij het begin al voedsel aanbiedt, start de bijeenkomst al met een positief gevoel. Als het onderwerp van de vergadering meer omstreden is kan voedsel de mensen al in een rustiger gemoedstoestand brengen—ze kunnen staande een kop thee drinken en een koekje eten. Voedsel zorgt voor aandacht als de vergadering vertraagt.

Daarom:

Zorg voor goed voedsel tijdens een bijeenkomst. Maak de beschikbaarheid van goed voedsel bekend tijdens de aankondiging van de bijeenkomst. Het minste waar je voor kunt zorgen is goede koffie, al dan niet met een koekje.

✣  ✣  ✣

Vraag je lokale sponsor of bedrijfsengel om het voedsel te sponsoren. Dat is tevens een teken dat de organisatie het initiatief steunt. Als je geen sponsoring kunt vinden kan je uitwijken naar goedkope snacks. Zowel je collega's als de leiding zullen onder de indruk zijn dat je genoeg in je idee gelooft doordat je je geld stopt waar je mond is.

Vergewis je van de rol van voedsel in speciale culturen. In sommige omstandigheden gaan werken en voedsel niet goed samen en het idee van eten tijdens een zakelijke bijeenkomst wordt dan niet geaccepteerd. Elk bedrijf beschouwt voedsel op bepaalde manieren tijdens de werkdag.

Doe je best om rekening te houden met gezondheidsaspecten. Mensen die worstelen met hun gewicht kunnen de koekjes op tafel onweerstaanbaar vinden. Mensen met allergieën voor het voedsel kunnen zich buitengesloten voelen. Wees creatief en biedt een variëteit aan gezonde versnaperingen.

Er is geen reden om helemaal los te gaan. De verschillende krachten vallen zelfs samen met eenvoudig voedsel.

Voedsel is ook belangrijk in kleine bijeenkomsten, zelfs tussen twee mensen.

Als je regelmatig voor voedsel zorgt tijdens bijeenkomsten schep je een bepaalde verwachting en mensen kunnen geïrriteerd raken als je het een keer niet doet.

Als het geld voor voedsel op is kan je altijd nog een broodtrommel organiseren.

Er zijn andere manieren om een bijeenkomst speciaal te maken door bijvoorbeeld op een mooie dag buiten te gaan zitten, door facilitatietechnieken te gebruiken die men nog niet kent, door de agende in tweeën te knippen, door de mensen vroeg naar huis te laten gaan of door de bijeenkomst te houden in de door de bedrijfsengel beschikbaar gestelde speciale conferentiekamer normaal voorbehouden voor de bedrijfsleiding.


✣  ✣  ✣


Bron: do food uit Fearless Change, pagina 132.