Vreemd donorgeld als dekking

Uit Pareltaal
Ga naar: navigatie, zoeken


…een lokaal geldsysteem.

✣  ✣  ✣

Als nieuwkomer wil je graag snel meedoen in de lokale, op dynamische vertrouwensruimte gebaseerde economie. Hoe kun je in versneld tempo de groei van die vertrouwensruimte stimuleren. De lokale gemeenschap wil graag enige borg voordat ze serieus en voor grotere bedragen met je willen handelen.

Uitgangspunt bij de introductie van vrijgeld is het creëren van een vertrouwensbasis voor de lokale ruileenheid. Daartoe wordt als dekking donorgeld van buitenaf ingezet. Dit gebeurt zo, dat het donorgeld minstens twee en misschien wel veel meer keer ter plaatse gebruikt wordt. Voor de donor is dat heel aantrekkelijk. Voor de lokale economie ook.[1] lokaalkracht trekt het vreemde geld naar de lokale gemeenschap toe, spoort het aan daar te blijven en vergroot de dynamische vertrouwensruimte van de donerende partij.

De lokale economie importeert waarschijnlijk produkten en diensten en heeft vreemd geld nodig om die te betalen (euro's, dollars, yens). Als de lokale economie een gezonde handelsbalans heeft is er ruimte om, binnen grenzen, vreemd vermogen aan te trekken. Hierdoor trekt ook de lokale economie aan doordat er meer geld lokaal kan circuleren en daarmee waarde creëert.

Daarom:

Accepteer vreemd geld als borg en wissel dit in voor lokaal geld zolang de gezonde handelsbalans in takt blijft. Betaal de import van goederen en diensten met dit vreemde geld. Zet lokaalkracht in om het gewisselde vreemde geld lokaal te houden en welvaart te creëren.

✣  ✣  ✣✣  ✣  ✣
Daarom in één regelKoop lokale munten met jouw, voor hen vreemde, geld. +
Is een parelDynamische vertrouwensruimte +, Vrijgeld +, Lokaalkracht + en Gezonde handelsbalans +
ThemaGeldsystemen +
Wens in één regelAls vreemde direct meedoen aan de lokale economie. +