Overleg gebruiker:Alle van Meeteren: verschil tussen versies

Uit Pareltaal
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 34: Regel 34:


=== 2 dec 2007 15:16 (CET)===
=== 2 dec 2007 15:16 (CET)===
[[Overleg gebruiker:{{PAGENAME}}#Vragen Pareltaal en eerste parels]]  
[[Overleg gebruiker:{{PAGENAME}}#Vragen Pareltaal en eerste parels|Vragen Pareltaal en eerste parels]]  
[[Gebruiker:Martien|Martien]]
[[Gebruiker:Martien|Martien]]
Hoi Alle,
Hoi Alle,

Versie van 3 dec 2007 10:20

Vragen Pareltaal en eerste parels

  1. Martien vroeg op 2 dec 2007 Alle nadere dingen over de Pareltaal.
  2. Alle reageerde.

2 dec 2007 20:30 (CET)

Alle Martien,

Als voorbereiding op ons gesprek vuur je een aantal vragen op mij af. Ik bereid een antwoord hier al voor.

Op je vragen over de Pareltaal zelf kan ik nog geen antwoord geven. Wat ik fijn vond is dat de pareltaal leidde tot een heldere vormgeving van mijn ideeen. Ik zie nog niet wat de pareltaal een taal zou maken. Ik besefte dat de referenties naar Socrates en Plato geen anecdotes waren uit het leven, zoals jij ze ziet. Ik kwam even tot niets beters. Maar moet de proloog steeds 'histoire petite' zijn? Het maakt de parel misschien levendiger, maar brengt het wel naar de essentie van de parel?

Ik experimenteerde met een parel bovenin, omdat ik het onevenwichtig vond dat aan een beginnende parel nog niet te zien was dat het om een parel ging. Ik verwijderde deze weer, toen ik zag dat het storend werkt bij het beeld van een verder gegroeide parel. De parel onderin stel ik voor als afsluitend statement.

Ik dacht de fundamenten van de Pareltaal te begrijpen, maar begrip ontstaat grondiger als men handelt, met alle vallen en opstaan dat daarbij hoort, volgens mij. Ik was mij ervan bewust dat ik jou verrassingen zou bezorgen, maar dan moeten we daar maar over praten. Ik wil graag leren, maar ben ook behept met enige eigenwijsheid. Op bepaalde punten ben ik wat stug. Met foto's heb ik weinig, mijn taal neigt naar het formele. Nadelen die binnen een wiki-omgeving door anderen weggenomen kunnen worden. Ik ben misschien eigenaar van de ideeen achter de door mij toegevoegde parels, maar zeker niet van de gekozen vorm.

Je hebt mijn zegen als je de pareltaal commercieel weet uit te baten. Als je meent dat mijn bijdragen behulpzaam zijn geweest, zul je ongetwijfeld tot wederdienst bereid zijn.

Nieuwsgroepen zijn in mijn ogen een nagenoeg vergeten fenomeen. Het is voornamelijk nog een middel om bestanden aan anderen beschikbaar te stellen. Er liggen echter diamanten in klaar om gedolven te worden. Het is een open en dynamisch systeem voor intermenselijk contact. Het is bijvoorbeeld meer dialogisch ingesteld dat de forums die ik ken. Op het moment neemt het gebruik van nieuwsgroepen af, juist omdat men geen goed gebruik weet te maken van die openheid en dynamiek. Ik heb idee hoe wel gebruik te maken van die openheid en dynamiek. Als jij na bestudering van mijn ideeen hierover van mening bent dat het zelfde ook is te implementeren in latere methoden en technieken, dan hoor ik dat graag. Zolang ik de voordelen van die latere methoden en technieken ten opzichte van nieuwsgroepen niet zie, zal ik ze niet voor nieuwsgroepen inruilen, in mijn streven het internetgesprek te verbeteren. Er is veel waan van de dag. Ik wil daar niet achteraan hollen. Eens zal blijken dat ik voorop loop van iets dat goed is.

Ik kwam op het idee sieraad, omdat ik mijn draad-voorzitters idee niet kon presenteren als 'nieuwsgroep'. De nieuwsgroep gaat er aan vooraf. Het is al een bestaande parel. De met de nieuwsgroep verbonden parels voorzag ik van dezelfde afbeelding om de pagina's met elkaar te laten rijmen. Ik wil voorstellen om een dergelijk sieraad niet uitgebreid op Pareltaal.nl te beschrijven, maar relevante verwijzingen te geven naar goede informatie erover.

Eigenlijk had ik de pagina draadvoorzitten, draadvoorzitter willen noemen, maar ik verspeelde die naam bij mijn denken over 'nieuwsgroep'. Kun je de naam weer beschikbaar maken? 'Draad' is ontleend aan 'thread', de naam die wordt gegeven aan de reeks aan elkaar gekoppelde berichten die een gesprek vormen. 'Voorzitter' omdat het gaat om kanaliseren van het gesprek door een persoon. Je mag het met de zeepkist vergelijken, alleen op de zeepkist staat een persoon te spreken. Hier spreekt iedereen, en is de voorzitter meer een archivaris, hij rubriceert op een betekenisvolle manier.

Als je nieuwsgroepen kent zou je de wens ervaren achter 'Iedereen geeft een verslag van de door hem gelezen tekst'. Op het moment gaat men met elkaars teksten om alsof men met elkaar in gesprek is. Alle reflectie waartoe een tekst een kans biedt, lijkt te ontbreken.

Misschien dat er goede anecdotes hierover in mij opduiken, tijdens ons gesprek morgen.

De pro-actieve ombudsman is hier nog slechts een lege huls, inderdaad. Ik wil er de komende tijd iets beters van maken. Dan verwijs ik Pieter Winsemius naar deze parels, in vervolg op mijn ontmoeting gisteren met hem, waarin hij mij uitnodigde hem mijn ideeen voor te leggen per e-mail. Ik nam deel aan een denktank waarmee hij een geschrift voorbereid, en probeerde mijn ideeen in die denktank mee te laten draaien.

Mijn vragen aan jou zullen morgen in ons gesprek gestalte krijgen, verwacht ik.

Alle

2 dec 2007 15:16 (CET)

Vragen Pareltaal en eerste parels Martien Hoi Alle,

Mooi dat je zo voortvarend aan de slag bent met pareltaal. Ter voorbereiding aan ozne ont-moeting van morgen alvast een trits vragen en opmerkingen van mijn kant. Ik neem aan dat jij er ook wel een setje hebt voor mij…

  1. wat vind je van pareltaal?
  2. wat kun je ermee?
  3. wat is er goed?
  4. wat kan er beter?
  5. wat leer je?
  6. wat puzzelt je nog?
  7. heb je parel goed doorgelezen?
    1. de quotes over/van Plato en Socrates ervaar ik niet als anecdotes uit het leven gegrepen—waargebeurde verhalen uit het nu.
  8. waarom een afbeelding van een parel bij elke parel, zowel bovenin als onderin?
  9. heb je gezien en gelezen:
    1. Pareltaal/huisttijl
    2. levende beelden
    3. pareltaal/schrijfwijzer
  10. 'k wil op een gegeven moment de markt in met pareltaal
  11. nieuwsgroepen
    1. waarom zo'n focus op nieuwsgroepen?
    2. hoe intensief worden nieuwsgroepen nog gebruikt?
    3. m.n. in vgl. met weblogs, fora en rss-feeds; m.i. zijn nieuwsgroepen achterhaald en worden ze niet of nauwlijks gebruikt
  12. waarom telkens Afbeelding:Nieuwsgroep.jpg gebruiken op:
    1. nieuwsgroep
    2. draadvoorzitten
    3. gespreksverslag
    4. pro-actieve ombudsman
  13. nut en noodzaak van sieraad is mij nog onduidelijk
  14. nieuwsgroep
    1. Is nog lang geen vrucht zo te zien; vereist nog wel wat werk
  15. draadvoorzitten
    1. hoe kom je aan deze naam voor de parel? wat betekent de naam?
    2. is dit vergelijkbaar met zeepkist?
  16. gespreksverslag
    1. Wat is de wens in "Iedereen geeft een verslag van de door hem gelezen tekst." Of het probleem?
    2. Heb je een mooi voorbeeld van voor en na (anecdotes)?!
  17. pro-actieve ombudsman
    1. Is nog slechts een lege huls zie ik